Krönika: Så var Oilquick Cup 2023

En cuphelg med de högsta av toppar och de djupaste av dalar för vårat favoritlag är färdigspelad. För (de få) som inte var på plats under helgen följer här en genomgång av cupen med fokus på Hudiksvalls FF.

I första matchen stod Ilsbo för motståndet. Ett hårt arbetande och fysiskt starkt Ilsbo höll ner siffrorna till 4-0 och satte sedan sina två straffar till slutresultatet 4-2. Målskyttar för Hudiksvalls FF var Hamse, Sebbe Bergman, Pelle Hedlund, och Abera.

Match nummer två var mot Strands P19. Efter att Strand satte sina två straffar kämpade man heroiskt för varje tum av planen och lyckades få med sig en poäng. En missräkning för Hudiksvalls FF som nu faktiskt riskerade att inte ta sig till söndagens finalpass, eller åtminstone att behöva sätta väckarklockan tidigt och kvala sig till kvartsfinal.

Det hela skulle avgöras mot ett starkt Iggesund i sista matchen. Iggesund ser riktigt intressanta ut i år, och stortalangen Alvin Brisvåg öste in mål under hela helgen. Han började också matchen med att sätta sin handikappstraff. Efter att Sebbe och Johan Olsson (grattis till första målet i HuFF-tröjan!) kvitterat och gett HuFF ledningen gjorde Alvin sedan också ett riktigt klassmål med en kanon från dålig vinkel som betydde 2-2, varpå han pumpade upp publiken i Camp Igge så att taket var på väg att ramla av. Men det var aldrig något snack i denna match, Hudiksvalls FF sprang ifrån till slutresultatet 5-2 efter mål av Hamse, Araya, och Arvid Näsholm.

Lördagen blev en dag av toastgrillning och korvförsäljning då laget var spelledigt och arbetade i cafeterian. Söndagens första match var kvartsfinalen mot Bollnäs och det visade sig bli bröderna Näsholm show. Arvid och Axel stod bakom det mesta framåt i en match som Hudiksvalls FF vann med 4-0.

Sedan kom turneringens höjdpunkt i semifinalen mot obesegrade division 3 laget Lucksta IF. Faktum är att Medelpadslaget inte ens tappat poäng och hade en målskillnad på 13-4. Efter matchen hade denna ändrats till 14-14. Hudiksvalls FF fick här nämligen till en rejäl islossning och vann semifinalen med hela 10-1. Målen gjordes av Sebbe, Axel x2, Siye, Araya, Ville, Bakko x3, samt Johan Olsson.

Hudiksvalls FF visade i semifinalen upp ett spel som gjorde att de flesta åskådarna på läktaren nog såg  finalen som en ren formalitet. Dessutom såg motståndarna Vaksala SK inte jätteskrämmande ut när de tog sig till finalen genom vinst efter förlängning mot Iggesund i semin. Men division 4 laget från Uppsala är inte ett lag man kan underskatta. De gör en helt fläckfri försvarsinsats under finalen. Dessutom visar de en enorm inställning och täcker skott som hockeylegendaren Börje Salming hade varit stolt över. Det finns inte så mycket att säga om finalen egentligen, Hudiksvalls FF är aldrig riktigt nära och Vaksala vinner helt rättvist med 1-0 och behöver inte ens använda sina två straffar.

Tankar efter helgen

Arrangemanget i sig kan inte beskrivas som något annat än en succé. En folkfest som bevisar att intresset för fotboll är enormt i Hälsingland. Köerna till såväl cafeterian som till parkeringsplatsen var långa under hela helgen. Förutom en del tekniska problem med hemsidan under fredagen (trycket på hemsidan var rekordhögt) så har arrangemanget rullat på smidigt tack vare alla fantastiska eldsjälar som ställer upp med allt från städning till kl 2 på morgonen till extra skift i cafeterian. Vi får inte heller glömma det omfattande planeringsarbetet som gjordes innan.

Men själva fotbollen då? Det finns mycket man skulle kunna skriva om. Strands Johan Borgs kanon i krysset från (nästan) halva plan mot Stugsund förtjänar en egen text bara det. Men här blir det fokus på Hudiksvalls FF.

Efter semifinalen måste denna skribent erkänna att tanken om att Hudiksvalls FF kanske hade blivit för bra för sin egen cup fanns där. Dels så kan det ju bli tråkigt för publiken när ett lag är i en helt egen nivå, och dels så kanske HuFF inte får ut så mycket av att spela sådana matcher.

Men jag borde vetat bättre. Oilquick cup är Oilquick cup. Det kommer alltid vara ovisst och lite chansartat. Dessutom är det alltid svårt att ha koll på alla lagen. Cupvinnande lag som Viggbyholm och Vaksala är det få som har koll på inom Hälsingefotbollen. Det är många år sedan Hudiksvalls FF vann cupen nu och det börjar likna en förbannelse.

Men det går också att se saken som ett halvfullt glas och inte ett halvtomt. Stundtals såg det riktigt bra ut på planen och det är inget snack om att vi har att göra med det mest talangfulla laget som spelat fotboll i Hudiksvall i modern tid. Kanske inte det bästa (ännu), men det mest talangfulla. Detta är något som gjort att många börjar nämna Hudiksvalls FF som favoriter att gå upp i ettan i år och att spela med favorittryck är alltid något annat än att vara underdog. Speciellt för en så ung trupp som vi har. Därför kan förlustmatcher som mot den mot Vaksala i finalen vara ännu viktigare än en vinst hade varit. Detta unga laget har nu fått en extra påminnelse om att även om de är det bättre laget och är favoriter så måste jobbet göras till 110% i varje minut, i alla matcher.

Det är något viktigt som vi tar med oss nu när vi börjar räkna ned dagarna inför årets seriespel. 1 April kl 16:00 kommer domaren blåsa igång matchen mellan Hudiksvalls FF och Österåker United FK på vår hemmaborg. Det är då det gäller.

Text: Henrik Pettersson