Lär känna vår nya anfallare Oscar Faulds

Hudiksvalls FF fortsätter att fylla på truppen med stortalanger. Senaste är Oscar Faulds, 21. En skytteligavinnare från juniorallsvenskan som slipat sina färdigheter i Sveriges bästa plantskola Brommapojkarna. I en skadefri Oscar finns potential till en riktig målspruta.

Oscar är uppvuxen i Stuvsta, Huddinge. Eftersom han är till häften Nyzeeländsk så har han faktiskt varit aktuell för Nyzeeländska ungdomslandslag. Han var nära att ta sig till truppen till ett U17 VM. Han hade även förhoppningar på förra årets U20 VM, men det ställdes in på grund av covid.

Han spelade i Stuvsta IF tills han gick till Älvsjö AIK i tidiga tonåren och där spelade han i deras allsvenska U-17 lag. Oscar gjorde succé i juniorallsvenskan och vann skytteligan trots att laget höll till i botten av tabellen. Det gjorde att Brommapojkarna fick upp ögonen för stortalangen och han värvades till deras U-19 lag. Där spelade han med några av Sveriges allra största talanger och testade även på spel i BP:s a-lag det året som de bland annat mötte Hudiksvalls FF i division 1 och vann serien överlägset. Under åren i BP spelade han bland annat med spelare som senare skulle bli utlandsproffs som exempelvis Paulos Abraham, Zeidane Inoussa och Daniel Svensson och med numera allsvenska Omar Faraj, Wilmer Odefalk och Theo Bergvall. Oscar berättar att när han kom till BP var det väldigt inspirerande och att han aldrig haft så roligt på träningarna förut. Speciellt då det snart visade sig att han kunde hålla samma nivå som sina lagkamrater.

Vad betydde åren i BP för dig?

Det är klart att man hade velat ha lite mer chanser i a-laget och så, men de har utvecklat mig jättemycket. I Älvsjö var jag mer av en vass avslutare men i BP fick jag lära mig mer och bli bättre på fler saker. Det har utvecklat mig mycket att spela på den höga nivå som det laget var på.

Sedan bromsade skador karriären något och när det var det dags för Oscar att testa på seniorfotboll så föll valet på IFK Luleå. Säsongen i Luleå fick dock en dålig start då han skadade knät direkt och sedan var borta flera månader. Till slut blev det respektabla 8 mål på 17 matcher för IFK Luleå. Något Oscar dock är missnöjd med.

– Men det var en viktig lektion. Jag fick lära mig hur seniorfotbollen fungerar. Jag fick lära mig hur man hanterar motgångar, och hur jag kan göra det bättre nästa gång.

Nu känner sig Oscar helt skadefri. Ett tecken på det är att han kan använda sin vänsterfot igen, vilket han inte kunde hela året i Luleå. Han har också kunnat använda sin skadeperiod till att bygga upp kroppen och har också kunnat stärka upp sina fotleder, vilket var det som hämmade honom sista tiden i BP. Ett steg tillbaka för att kunna ta två steg framåt kan man sammanfatta föregående säsong med.

Hur blev det aktuellt med Hudiksvalls FF?

Jag känner Gustaf Rosengren lite och såg att han verkade tycka om laget och staden. Och så hörde jag med några fler polare i Stockholm som visste att HuFF var ett bra lag och spelade en attraktiv fotboll. Det lät som en fotboll jag gillar. Så jag tänkte att jag kan väl komma upp och testa.

Oscar såg föregående match mot Falu BS och trots förlusten var insatsen hoppingivande eftersom han tror spelet kommer passa honom.

– Det kommer mycket inspel i straffområdet i de ytorna jag gillar att vara i. Om jag får lite av de bollarna jag såg under matchen så är det upp till mig att göra mål, vilket jag hoppas att jag kommer göra.

Oscar är en person som vet vad han vill med sin fotboll. Och även om han är en målskytt så är det alltid laget före jaget.

– Målet med säsongen är att vi ska gå upp. Det är huvudmålsättningen. Mitt mål är att hjälpa laget så att vi kan vinna ligan. Att jag gör min del. Om det så är mål, assist, eller att jag bara gör mitt jobb som forward. Mitt eget mål med fotbollen är att ta mig till eliten. Det var lite därför jag valde HuFF också. Jag tror att det är ett bra steg för att ta sig vidare till eliten.

Text: Henrik Pettersson