Bockarna silver_Rityta 1

För Hälsingland - Mot framtiden

Lärdomarna från säsongen kan bli viktiga

Vi var många som hade stora förhoppningar inför säsongen. Fans såväl som experter. Aftonbladet hade oss som bekant på första plats i deras så kallade kamikazetips innan säsongen. Men förhoppningarna på uppflyttning blev till en mittenplacering. Hur kunde det bli så? Jag gick till NHL-hockeyn för svar.

Men för att förstå måste vi gå tillbaka till säsongen innan. Förra året fick vi nämligen bygga om laget nästintill från grunden med unga spelare som hade begränsat med erfarenhet från seniorfotboll. Om vi redan nu ska dra in hockeyn så kan vi kalla det för det de kallar en rebuild (ombyggnation). Laget hade därmed inga större förväntningar på sig och det var därför en succé att laget till slut hamnade på en tredje plats in tabellen.

Det kändes då som att om detta unga lag får hålla ihop även nästa säsong och kan utvecklas ytterligare, ja då kan det bli riktigt roligt. Därför var många oroliga för att laget skulle splittras under vintern. Men det skedde inte, snarare tvärtom. Laget spetsades med toppspelare som Cihan Sener och Axel Näsholm, med erfarenhet av spel i högre divisioner. Med talanger som Johan Olsson och Bassim Nassir. Med erkänt duktiga Hälsingespelare i Elias Borg och Andreas Molin. Och med klasspelare utifrån i Roni Hajo och Oscar Faults. Förväntningarna minskade inte direkt efter vinterns ”silly season”.

När vårsäsongen kickade igång så såg det bra ut, men inte glimrande. Spelet hackade stundtals, men poängen rullade ändå in. Fina vinster och skönspel blandades med bittra förluster. Det visade sig dock snabbt att de andra topplagen förlorade en hel del de också, de flesta mer än vad vi gjorde. När sommarvilan kom låg vi på en andra plats i tabellen med tätkänning.

Höstsäsongen inleddes med en riktigt formsvag augusti. Först ett kryss mot underpresterande Österåker. Sedan skräckresan till Gotland där det mesta gick fel på grund av inställda färjor, som följdes upp av en en magsjukesmitta som slog ut stora delar av laget. Efter det säsongens verkliga lågpunkt. Förlust mot hopplösa bottenlaget Uppsala hemma i vad som måste vara den sämsta match Hudiksvalls FF gjort sedan klubben bildades. Efter det ett fall framåt i den fina insatsen mot allsvenska Hammarby i svenska cupen, för att sedan i stort sett tappa toppsatsningen i och med förlusten mot blivande seriesegrarna Karlberg.

Resten av höstsäsongen blev sedan en blandad kompott. De ojämna resultaten påverkades i stor grad av vilket lag som kunde ställas på plan vid varje match. Skadorna och sjukdomarna var många och höstens stora hjälte (fysioterapeuten) Lina jobbade hårt för att vi ens skulle kunna få ihop elva man i vissa matcher. Det ska sägas att laget verkligen visade sitt klubbhjärta under denna tid. Trots rejäl motvind så offrade de sig enormt för klubben, trots att flera ofta spelade halvskadade.

Men vad har detta med NHL att göra då, som utlovades i ingressen? Jo, begreppet Sophmore slump (andraårs nedgång) ett begrepp som används ibland i amerikansk idrott i allmänhet och NHL i synnerhet och är något som passar in på Hudiksvalls FF anno 2023. Det är när ett lag överraskar positivt och överträffar förväntningar ett år för att nästa år ta ett steg tillbaka igen.

Tanken är att laget lätt (omedvetet) kan känna att allt rullar på bra och är enkelt. När det går bra och man överträffar förväntningar så kan saker kännas lätt när man är inne i det. Utan att det egentligen känns som man anstränger sig så blir det mesta rätt. När allt dessutom pekar på att andra året kommer bli ännu bättre än första året, då kan det vara lätt att gå på 99 procent. Den där sista lilla löpmetern eller skridskoskäret kanske inte görs som det gjordes året innan. Dessutom kan det bli en tuff psykologisk effekt när saker och ting inte känns så bra längre, det blir ett högt fall.

Det positiva med en sophmore slump är att det finns mycket gott som kan komma från det också. Om man kan utnyttja det så att det blir en språngbräda uppåt. Lärdomarna man kan dra från en sådan upplevelse kan ge laget en helt ny dimension. Kombinera talangen som finns i laget (den här skribenten envisas fortfarande med att påstå att årets lag är det bästa i serien), med lärdomarna man kan dra från denna säsong.

Ja, då blir det här laget oslagbart nästa säsong.

Text: Henrik Pettersson – Foto: Peter Scott