Lina om statusen på laget inför helgens drabbning

Chans att vända den negativa trenden på lördag i hemmamötet mot Kvarnsveden. En negativ trend som handlat mycket om skador och sjukdomar. Vi ville därför prata upp matchen med klubbens kanske viktigaste person just nu, fysioterapeuten Lina Dalenius.

Under vårsäsongen höll sig laget i stort sett skadefria, men allt vände efter den väldigt speciella resan till Gotland i början av augusti. Först flera spelare som blev utslagna av sjukdom, sedan började skadorna komma. De två senaste matcherna har det endast varit en riktigt fit spelare på bänken, målvakt Sebastian Jonsson.

Vad är din roll i sådana här perioder?

-Det blir att försöka gradera belastningen för de spelare som är påverkade. Sedan för hela laget så gäller det att gradera belastningen på fysträningen. Den här tiden på säsongen handlar det mer om återhämtningsfys än uppbyggnad.

Fokuserar man mer på att de som har skador ska komma tillbaka eller på att de som är friska inte ska bli skadade?

-Det är klart att man fokuserar på alla. Det är viktigt att hålla spelare friska, det är ju lite vad fysträning handlar om. Och det är många som är slitna den här tiden på året. Det blir på individnivå att försöka få de som har känningar att bli av med dem och skadade att komma tillbaka så fort som möjligt.

På frågan om det varit några speciella skador som varit vanligare i år så tycker inte Lina det. Åtminstone två av skadorna på senare tid har varit sådant som ingen kan rå över. Exempelvis Liams skada i samband med en kapning mot Skiljebo som de fortfarande får behandla sviterna av.

Axels knäskada är också sådant som händer. I Axels fall kan dock Lina komma med lite godare nyheter. Han kommer visserligen missa resten av säsongen, men det handlar inte om en skada på korsband eller minisk som man kunde befara, och som hade hållit honom borta betydligt längre.

I detta fall visade det sig inte vara lite tur i oturen. Men vad säger hon till spelare som blir långtidsskadad?

-Det gäller ju att ställa om mentalt. Det blir liksom ”rehab mode”. Och försöka hitta en motivation i det. Man måste bestämma vad det är man vill till och så jobbar man mot det målet.

En annan spelare som nog inte spelar mer i år är Pelle Hedlund. Han ska undersökas mer i dagarna men Linas första bedömning är att det inte är något jätteallvarligt, men det ska som sagt tittas närmare på.

Ludvig Pärlenskog är en annan spelare som Lina jobbar lite extra med just nu. Han har en överbelastning i hälsenan som han kämpar med. Just överansträngning är något många i laget lider av i olika grader. Lina misstänker att den något bristfälliga och hårda planen som spelarna tränar och spelar på kan spela in i detta.

Positiva nyheter är att Liam blir allt bättre från sin skada och att Johan Olsson som kämpat med sjukdom börjar bli fit for fight igen.

-Vi får se hur det går under veckan. Helgens match kanske är lite optimistiskt. Men vi får se som sagt.

Cihan Sener har kunnat finnas med på bänken de senaste två matcherna, men då han varit lite halvskadad har han sparats.

-Där är det ju också det här med om vi hade haft chans att gå upp så hade det varit annorlunda. Då hade man kanske drivit på hårdare. Nu när det är som det är så ser man hellre till att de repar sig ordentligt och tar inga risker med någonting.

Helgens match mot Kvarnsveden då? Vad tror Lina om matchen?

-Ja men det känns som det är läge att studsa tillbaka. Sedan kan man inte räkna ut något lag. Man kan vinna mot alla lag, men man kan förlora mot alla lag också. Det hänger mycket på inställningen.

Visdomsord som grabbarna förhoppningsvis tar med sig ut på planen på lördag.

Text: Henrik Pettersson – Foto: Peter Scott