Bockarna silver_Rityta 1

För Hälsingland - Mot framtiden

Lokomotivet från Uppsala – Filiph Ededal

Filiph Ededal var en ny bekantskap för HuFF-publiken när han som nyförvärv dök upp under försäsongens träningsmatcher. Men han hade snart visat att han håller riktigt hög klass, och under säsongen har han varit ryggraden i detta nya Hudiksvalls FF från sin position som 6:a på mittfältet.

När vi talar med Filiph är han i födelsestaden Uppsala där han kommer bo mellan säsongerna. Han kommer hålla igång på egen hand och spela lite med ett lokalt Uppsalalag för att inte tappa touchen helt.

Uppsala är också det enda stället han spelat fotboll på förutom i Hudiksvall. Han började i IK Fyris, men gick redan som 12-åring till Sirius organisation där han fick sin fotbollsfostran.

Efter en sejour i Sirius samarbetsklubb Gamla Upsala SK så kom sedan en flytt till Hudiksvall upp som ett alternativ. Intresset kom faktiskt från ett oväntat håll, från Sebastian och Alexander Jonssons pappa, tränarprofilen Magnus Jonsson. Ni vet han som även figurerade i artikeln om Ville Söderlund, han som körde Bollnässpelarna till HuFF-akademin. Han är nämligen vän med Filiphs pappa och berättade mycket gott om Hudiksvalls FF.

Filiph pratade även med lagkamrater i Gamla Upsala som mött Hudiksvalls FF många gånger genom åren och de hade också fått ett gott intryck från klubben på bortamatcherna i Hudiksvall. Kontakt upprättades med sportchef Flaaten och på den vägen var det.

Filiph säger att han är glad att han tog beslutet att gå till Hudiksvalls FF och att han har överraskats positivt av såväl laget, staden, och hans egen utveckling under året han varit här.

– Det är väl det utanför planen som överraskat mest. Att man har kommit in i laget så bra. Det trodde jag inte innan att man skulle komma till en ny stad, och att man skulle trivas så bra som man gjort.

Filiph säger att han kommit alla nära i laget, men att han kommit Sebastian Jonsson lite extra nära, och har spenderat mycket av fritiden med honom. Som redan nämnts så är ju deras pappor vänner så Filiph hade lite koll på Sebastian redan innan han kom.

Efter några veckors uppehåll så var det träning med laget igen på tisdagen. Filiph säger att han längtat efter att få spela igen, och att träffa sina lagkompisar.

Det var som att se ett kosläpp. Det var en jäkla tempo!

– (skratt) Ja det var bra fart! Men touchen kanske inte blev den bästa alla gånger. När vi körde one touch så flög bollen iväg en del.

Det var ju också en del provspelare med på träningen, vilket han tycker gör träningarna lite roligare. Filiph vet hur det är att provträna och för ungefär ett år sedan så var det han som var på besök för att försöka övertyga tränarstaben.

– Jag tycker att när man går ut på planen så är man inte nervös, men det är allt runtomkring och utanför planen som kan vara nervöst. För mig var det ett nytt lag, en ny stad, och jag kände ingen i laget. Men när träningen drar igång så är det inget man tänker på och då snackar man ju med alla.

Filiph har som sagt radat upp fina insatser under säsongen. Som vi varit inne på tidigare så säger ryktena i fotbolls-Hälsingland att det är han och Yosef Aksoy som är lågoddsare att vinna silverbollen. För övrigt de enda två som deltog i samtliga matcher för laget under säsongen. Filiph säger att det är roligt att vara med i diskussionen och öser också beröm över Yosef som han menar överraskat stort på honom under säsongen.

Det är bara att konstatera att Filiph har kvaliteter som gör att han skulle kunna gå in i stort sett vilket division 1 lag som helst, och vi är många som hoppas att han finns kvar i laget nästa säsong. Även om man så klart unnar en så bra spelare att få spela så högt upp som möjligt. Filiph berättar att han är inställd på att komma tillbaka till Hudiksvalls FF, men han har också varit öppen med att om rätt klubb högre upp i seriesystemet hör av sig så är det det enda som skulle kunna få honom att lämna.

Ja man måste ju säga att du har ju kvaliteter som gör att du kanske hör hemma högre upp om man ska vara ärlig.

– Ja alltså. Det känns som det varit ett bra år, och hade varit kul att testa på lite högre upp. Men det skulle ju vara kul om vi gick upp med laget. Det hade varit perfekt!

Ja, det kanske kan vara möjligt med den normalt omöjliga ekvationen att äta kakan och ha den kvar. Allt som behövs är att Filip leder laget till en återkomst till division 1 nästa säsong!

Korta fakta Filiph Ededal:

Familj: Mamma, pappa och lillebror.

Fotbollsförebild: Svårt… Det finns ju många bra. Det skulle väl vara Luca Modric då. Det är en spelare jag alltid tyckt är bra. En spelare som kan allt.

Favoritlag: Manchester United. Pappa har alltid varit stort Liverpool-fan men av någon anledning gick jag ifrån det och började följa Man United. Det gick inte att stoppa mig, säger pappa. (Skratt)

Förebild utanför fotbollen: Där skulle jag säga att det är min pappa. Han har jobbat hårt hela livet och är driven i allt han gör, och har alltid varit väldigt omtänksam och alltid ställt upp för mig. Han har också drivit på och pushat mig i allt.

Jobb: Just nu är det lite oklart. Jag har lite ströjobb här i Uppsala. Jag jobbar inte kvar på Coop i Hudiksvall längre eftersom jag just nu bor i Uppsala. Ska börja titta på möjligheten att arbeta med försäljning, men har inte tid ännu bara.

Mål med fotbollen: Bli så bra som möjligt. Jag vill se hur långt man kommer. Sedan om det är division 1 eller superettan, eller vad som helst, jag vill bara se hur långt jag kan gå. Se var gränsen är.

Intressen: Ja… Det är ju mest fotboll. Men annars är det mest att vara med familj och vänner. Att göra aktiviteter med vänner liksom.

Det bästa med staden Hudiksvall: Jag skulle säga att alla har varit så välkomnande. Det är en mysig stad. En hemtrevlig stad.

Text: Henrik Pettersson