LUCKA ARTON

Många gånger är det lätt att bli hemmablind. Just därför valde vi förra året att lyfta andra föreningar och i årets julkalender har vi har vi valt att hedra olika individer från Hälsingland som lyfter landskapet, staden, föreningar eller andra människor i vårt samhälle.

Lucka nummer arton: Per Sonerud

Han arbetar företrädesvis med oljemålning och skulptur men han har också utgivit boken Olja och ord, där 45 av hans verk textsatts av 45 olika skribenter.  Han medverkar även med sin konst i boken ”Vi ses på Bourbon Street” som släpptes november 2018 Våren 2019 släpptes Olja och ord 2, där 44 skribenter textsatt 44 av Per Soneruds verk.

Michael Malmgren, basist i Bo Kaspers Orkester, bekräftar historien om hur de upptäckte en konstnär som tolkade deras låtar – innan de ens var skrivna.

– Vi tyckte egentligen allihop samma sak om hans tavlor. Vi skulle göra en soulplatta, och Sonerud målade så där musikaliskt, energifullt och jazzigt galet. Bosse (Sundström) sa: Så här som han målar – sån musik ska vi skriva, berättar Michael Malmgren.

För att undvika framtida förfalskningar av sina bilder har Sonerud även skapat en ny färg som innehåller hans DNA. Färgen kallar han ”Soneröd” och är en blandning av kadmiumrött och hans saliv.

1982, i samband med Hudiksvalls 400-årsjubileum – skrev han den låt han senare gjorde en nyinspelning av. Låten heter ”Vår vår vår i Hudiksvall”. Det här är en hyllning till profiler under min uppväxt, sade Per Sonerud.” Vi får inte glömma de här personerna som var lite eljest, de var en viktigt del av samhället.”

Hudiksvalls FF vill lyfta Per Sonerud och tacka för att han lyfter staden och landskapet genom sin konst.