LUCKA FEMTON

Många gånger är det lätt att bli hemmablind. Just därför valde vi förra året att lyfta andra föreningar och i årets julkalender har vi har vi valt att hedra olika individer från Hälsingland som lyfter landskapet, staden, föreningar eller andra människor i vårt samhälle.

Ville bli bonde – blev operastjärna. Född i Bjuråker, sjungit i många länder, levt hotelliv, tagit emot otaliga publikhyllningar – och som många andra sångare, ständigt oroat sig för att bli förkyld.

Lucka nummer femton: Ann-Marie Backlund

För trettio år sedan tog hon emot akademins stipendium. I år valdes in som ledamot i kulturgruppen och därmed fått en egen stubbe i Hälsinge Akademi.

Sopranen Ann-Marie Backlund upptäckte när hon var 48 att hon inte längre nådde höga C, vilket hon alltid kunnat göra tidigare. Men, efter en kort tids behandling med östrogen fick hon tillbaka sitt tidigare register. I P2-dokumentären ”Den föränderliga kvinnorösten” säger Ann-Marie Backlund att det är en jämställdhetsfråga att göra upp med tystnadskulturen: ”Kvinnokampen är inte över. Vi är bara i början!”

Hudiksvalls FF tackar Ann-Marie Backlund ödmjukast för att hon sätter Hälsingland på världskartan.