LUCKA NITTON

Många gånger är det lätt att bli hemmablind. Just därför valde vi förra året att lyfta andra föreningar och i årets julkalender har vi har vi valt att hedra olika individer från Hälsingland som lyfter landskapet, staden, föreningar eller andra människor i vårt samhälle.

Uppvuxen i Delsbo, flyttade till den centralare delarna av Hudiksvall som 14-åring. Drömde om att bli fotbollsproffs. Några favoritmöbler är bland andra två stora djupa soffor i blå sammet, som står mittemot varandra. Han arbetade på ett dagcenter i Hudiksvall innan han skapade en teatergrupp som är så välkänd över hela landet att många känner till Hudikvall tack vare den.

1996 får nuvarande verksamhetsledaren i Glada Hudikteatern, Pär Johansson, jobb på det kommunala dagcentret i Hudiksvall. När han får se att de funktionshindrade skickas på kurser för att lära sig knyta skorna blir han frustrerad. Nog borde de få använda sin kreativa energi till något vettigare. Varför lära sig något som man inte kan istället för att utveckla det man redan är bra på? Pär köper skor med kardborrband åt dem och föreslår att de ska börja spela teater istället, något som han själv alltid drömt om att få göra. Och på den vägen är det.

Pär verkar även som föreläsare, där han ofta utgår från det framgångsrika teaterprojektet och visar hur människor kan utvecklas trots till synes vaga förutsättningar. Han var sommarpratare i Sveriges Radio den 29 juni 2010.

Pär Johanssons föreläsning ”I huvudet på en normalstörd” handlar om att bli sedd, vara behövd och bli uppskattad för den man är. Med värme och med humor berättar Pär om att tänja på sina gränser och att hjälpa andra människor att utvecklas. Ingenting är omöjligt bara man tror på människor och ger dem en chans att utvecklas.

Hudiksvalls FF vill stolt lyfta Pärs insatser för, inte bara Hudiksvall, utan för människor överhuvudtaget.