LUCKA SEX

Många gånger är det lätt att bli hemmablind. Just därför valde vi förra året att lyfta andra föreningar och i årets julkalender har vi har vi valt att hedra olika individer från Hälsingland som lyfter landskapet, staden, föreningar eller andra människor i vårt samhälle.

Hon har studerat kriminologi vid Stockholms Universitet och TV dramaturgi i Stockholms konstnärliga högskola samt arbetade som kommunikationsansvarig på ett av Sveriges största telekombolag innan hon blev heltidsförfattare. Idag lever hon i Stockholm med sin man som är polis och deras två barn. Hon har på senare år gjort stor succé och vunnit många läsares hjärtan med sin serie Morden i Hudiksvall.  Hennes böcker om kriminalinspektören Johan Rokka har getts ut i sex länder och sålts i över 300 000 exemplar.

Du är en del i Hälsingland då och då, vad tycker du är det bästa med Hälsingland eller Hudiksvall?

Jag är så otroligt stolt över att komma från Hudiksvall, säger Gabriella med ett stort leende. Det finns ett så stort driv i staden och bygden, en stor entreprenörsanda och det känns som att staden växer starkt. Och så är det ju så vackert. Stadskärnan, hamnen, Fiskarstan, och närheten till havet, och de vackra jordbrukslandskapen, de djupa hälsingeskogarna, de blånande bergen och de stora sjöarna.

Vad lockade dig till att bli författare?

Jag har alltid älskat att skriva och ända sedan jag var liten har jag haft en fantasi som aldrig tar slut. På gymnasiet sa min svenskalärare att jag borde bli författare. Där och då lät det som en ouppnåelig dröm, men han sådde ett frö. När jag var mammaledig för andra gången 2012 tog jag tag i drömmen och började skriva och på den vägen är det.

Hur kommer du på vad du ska skriva om?

Idéerna kan komma från alla möjliga håll. Från en tidningsartikel, en person jag möter, ett samtal jag överhör. Idén till min senaste bok Calima fick jag när jag och familjen bodde ett par vintrar på Gran Canaria. Vi bodde i svensktäta San Agustín där barnen gick i svenska skolan.

Jag märkte att det var något alldeles särskilt med den svenska gemenskapen kring skolan. Många vi träffade under de här vintrarna hade gjort precis som oss, flytt Sverige för att leva ett enklare liv på ön med världens bästa klimat. Men det som satte fart på min författarhjärna var att alla hade just sin specifika anledning till att fly, och det handlade verkligen inte bara om vädret.

Det gick rykten om att några flytt dit för att tvätta pengar, för att komma undan straff för ekonomisk brottslighet och andra mer eller mindre grova brott, och bland föräldrarna fanns också en mamma som flytt med sina barn från en våldsam man och levde på ön med skyddade identiteter. Det var särskilt tankarna på vad kvinnan kunde ha varit med om som dröjde kvar i mig och så småningom tog huvudkaraktären Maja, en fyrtioårig präst som flyr Sverige med sina två barn undan en mördare, form, berättar Gabriella.

Vad är det roligaste med skrivandet?

Fördelen med att vara författare är ju att man får skapa sitt eget universum och befolka det med de karaktärer man vill. Jag kan ju också välja vilka teman jag vill göra research kring och utforska i böckerna och jag kan skapa de mordfall jag vill och grotta i hur de ska utredas och klaras upp. Så ja, det är nog näst bästa yrkesvalet för mig, säger Gabriella medan hon ler stort.

Berätta lite om din senate bok ”Calima”

Calima är ett relationsdrivet spänningsdrama om fyrtioåriga prästen Maja som efter att ha vittnat i ett polisförhör mot en gängkriminell hotas till livet och tvingas fly Sverige med sina två barn.

Med stränga regler om hur de ska leva för att inte avslöja sina verkliga identiteter kämpar Maja för att starta ett nytt liv för familjen i en avlägsen finca i bergen på ön Gran Canaria utanför Afrikas kust.

Det nya livet visar sig allt annat än enkelt. Den sjuåriga dottern är djupt traumatiserad och tonårssonen gör allt för att slå sig fri och vara just tonåring, och är en ständig säkerhetsrisk. Samtidigt dras familjen motvilligt in i den välkomnande svenska communityn på ön och de nya vännerna blir allt mer nyfikna på vilka de egentligen är. Vad Maja inte vet är hur långt vissa är beredda att gå för att få veta mer om deras förflutna.

I Sverige jagar polisen mördaren som utfäst en stor belöning till den som kan lämna information om var Maja och hennes barn är. När dottern visar tecken på ångest och berättar osannolika saker börjar allt att rämna.

Har du något råd till den som vill bli författare?

Att skriva för att man verkligen älskar att skriva, inte för att man tror att man ska tjäna stora pengar på det, annars kan det bli tufft att orka. Man behöver vara beredd på att lägga ner mycket jobb, inte bara på att skriva själva historien, utan också på att sälja och marknadsföra den, oavsett vilket förlag man är på. Och så vill jag ge rådet om att inte ge upp, även om man stöter på motstånd, att våga tro på sin historia, avslutar Gabriella.

Vi tackar Gabriella Ullberg Westin för att hon trots späckat schema tog sig tid till oss och er alla här. Gabriella älskar Hudik – Hudik älskar Gabriella!