Mållöst i Österåker

På en blåsig och långhårig plan i Österåker slutade matchen oavgjort, 0-0. Mest besviken är Hudiksvalls FF som borde avgjort matchen i andra halvlek. Vi ringde upp vikarierande materialare Bengt Herkules för att höra hur stämningen var efter matchen.

Bengt Herkules är en sådan där ovärderlig frivillig i föreningen som är ett måste för att få allt att gå runt. Han började denna säsongen men har redan gjort intryck på alla i föreningen. Många som besöker matcherna känner nog främst igen honom från kiosken, men han har även hoppat in som materialare på flera bortamatcher. Så även denna.

-Ja, det är kul! Blir mest att fylla på vattenflaskor och bära saker.

Varför valde du att engagera dig?

-Jag ville ha något meningsfullt att syssla med. Och jag har ett idrottshjärta i grunden och har varit engagerad inom fotbollen i synnerhet och idrotten i allmänhet förut. Nej, jag trivs bra. Det är härliga människor och alla vill försöka göra sitt bästa för att det ska blir bra. Vi drar åt samma håll.

Men matchen då? Första halvlek kan vi nästan hoppa över. Den kan egentligen sammanfattas med en massa bollinnehav från Hudiksvalls FF men sparsamt med målchanser åt något håll. Det viktigaste, och något som kom att bli matchens snackis, är en straffsituation i minut 34 där Cihan fälls i straffområdet. När vi når Bengt sitter han på spelarbussen på väg hem och han tar genast upp situationen.

-Stämningen är lite nedslagen efter matchen. Vi blev ju bestulna på en straff. Vi har tittat nu efteråt också, och han blev ju fälld. Absolut. Men annars kan vi låta domaren vara.

I andra halvlek fortsatte Hudiksvalls FF att föra spelet, med skillnaden att nu började man också skapa lägen. Ludvig Pärlenskog är inte den spelare som står för flest målchanser i laget, men i början av andra halvlek hade han två bra lägen på raken som dock inte ville leta sig in i nätmaskorna. Vår offensiva trio Cihan, Axel, och Araya hade alla bra lägen. Vänsterkanten och firma Alex Jonsson och Axel utmärkte sig mest denna match och skapade ständigt oreda. Nu ska det sägas att Österåker har en mycket bra målvakt i Lukas Dyrke, och han gjorde en sån där jättematch som han kan göra. Österåker stack upp vid några tillfällen och med förra mötet mellan lagen i minne så vet vi att de kan göra mål på halvchanser.

-Jag tycker vi äger matchen men de fick några tillfällen att ta tillbaka initiativet. De skapade någon chans men vi redde ut det, och Molin gjorde någon bra räddning, säger Bengt.

Det var bara en tidsfråga när nollan skulle spräckas, för nog skulle Hudiksvalls FF få in en boll till slut? Men tiden gick, och bollen tog sig inte över mållinjen. Skärpan var inte den bästa, och när väl avsluten blev bra så stod Dyrke eller ett blockerande motståndarben i vägen. Och så var matchen slut, och slutade 0-0.

Ett par saker påverkade också spelet. Dels blåste det mycket. I första hade Österåker medvind, och i andra Hudiksvalls FF. Så det kan väl sägas vara lika för båda lagen.

Sedan var det gräset. Domaren hade innan matchen kritiserat gräset, och Bengt kan intyga att det var långt. Det såg också konstigt ut vid några tillfällen då bollen hade lite svårt att rulla. Passningsprocenten var inte den bästa, det kan man åtminstone konstatera. Men hur mycket gräset spelade in, och om det hjälpte något av lagen, det får vara osagt.

Oavgjort borta med Österåker, det är ett resultat som man hade tagit innan säsongen. Men då Österåker gjort en svagare säsong än förväntat, och då matchen blev som den blev med flera tillfällen att avgöra matchen, så är det ändå med en viss besvikelse som laget rullar hem på E-4 denna sommarkväll.

Text: Henrik Pettersson – Foto: Peter Scott