Bockarna silver_Rityta 1

För Hälsingland - Mot framtiden

Mannen bakom de magiska bilderna

Peter är inte bara en uppskattad medarbetare för Hudiksvalls FF, han fotar även ibland en del åt andra klubbar. Så det blir mycket fotboll på olika nivåer under en säsong. Det blir ganska många timmar han lägger ner på detta. Först själva matcherna, sedan efterarbetet.

Då är det tur att man har en förstående familj, och det har Peter. Frun Ellinor är också väldigt idrottsintresserad och är även hon en uppskattad medarbetare i klubben och står ofta i kiosken. Peters döttrar är också fotbollsintresserade och har båda spelat i Näsviken.

Peter fyllde 50 år tidigare under året och är uppväxt i Bollnäs. Han har dock Hudikblod i sig också då hans mamma är från stan och han är född på Hudiksvalls BB. Själv räknar han numera sig som Hudikbo eftersom han bott i staden sedan 2001.

I ungdomen idrottade Peter en hel del, främst med fotboll. Däremot inte bandy trots att han bodde i Bollnäs och kände många som spelade bandy på hög nivå.

-Men jag var så lat… Så fort det blev sommaruppehåll så hade jag svårt att börja igen när det drog igång! Så det blev som det blev med idrottskarriären, skrattar Peter.

När man ser Peters bilder så kan man tro att han arbetar med fotografering. Men det gör han faktiskt inte, utan det är på hobbynivå han gör det. På dagarna arbetar han som elektriker på Hudikhem.

Han började fota på fotbollsmatcher för snart 10 år sedan.

-Det startade väl när jag började fota på sina döttrars matcher och sen har det rullat på. Några saker hamnade på sociala medier, så var det Pelle Lööf som hörde av sig och så blev det att jag fotade på någon HuFF-match.

Varför har du valt att engagera dig i klubben?

-Jo, men det är ju kul att kolla på fotboll och det är kul att fota. En kul kombination.

Och du är ju verkligen med där det händer nere på plan. Mitt där det är ”action”.

-Ja, och det gäller att läsa spelet lite. Var bollen kan tänkas hamna så att man är förberedd också så att man hinner få med sekvensen och så att inget hamnar i vägen.

Peter berättar att han får ut mycket av sitt engagemang i klubben. Speciellt att han får öva på sina färdigheter som fotograf. Han känner också att han blir bättre hela tiden och gör ofta analyser av sitt arbete när han granskar sina bilder efter varje match.

När Peter får beskriva en matchdag så berättar han att det egentligen inte är så mycket förberedelser innan matchen. Men det gäller att ha koll på sin utrustning, exempelvis att kameran är laddad och att man har med reservbatteri för säkerhets skull. Och hittills har det aldrig varit några större missöden i tjänsten.

Om man vill fota med Peters kvalité så hjälper det om man har rätt redskap. Peter har investerat i bra kamera och redigeringsprogram, och det hjälper mycket. Men för oss hobbyfotografer då? Om han får ge ett bra tips till aspirerande sportfotografer så menar han att vikten av nivån man fotar från är bra att tänka på. Ett tips är att tänka att man fotar från ett barns nivå, då blir det ofta bra.

Text: Henrik Pettersson – Foto (från barn-nivå!): Henrik Pettersson