Möt vårat senaste tillskott Axel Näsholm

Axel Näsholm presenterade sig för Hudiksvallspubliken på allvar när han nyligen gjorde sina första löpmeter för Hudiksvalls FF i Oilquick cup. Han imponerade stort med sin kreativitet och fina touch och blev följaktligen även vald till turneringens bästa spelare. Det var många på läktaren då som höll tummarna för att flytten skulle bli permanent, och nu är det klart att så är fallet.

Men om man ska hoppa tillbaka till början så spelade Axel sin ungdomsfotboll i GIF Sundsvall. Efter att ha testat på seniorfotboll i IFK Timrå flyttade han sedan 2020 till Gefle där han tog en fast plats i deras division 1 lag. De senaste två säsongerna har det blivit lite mindre speltid i det hårt satsande Gefle och efter en utlåning till Stöde IF på hösten 2021 och ett äventyr i norska Steinkjer FK hösten 2022 väljer han nu Hudiksvalls FF.

-För egen del så hade jag ett lite sämre fjolår där jag var i Gefle fram till augusti och sedan i Norge i tre månader. Det blev inte som jag hade hoppats på. Då började jag fundera på vad jag skulle göra och kom fram till ganska snabbt att huvudsaken för mig i år är att jag ska må bra. Både som fotbollsspelare och privatperson. Då kände jag att HuFF kunde vara en rolig utmaning.

Axel berättar att han hört mycket gott om HuFF från sina tidigare lagkompisar i Gefle eftersom flera av dem kom till klubben från Hudiksvalls FF eller har spelat här. Sebastian Friman är en av dem, och han och Axel har följts åt i många år nu. Axel har också extra bra koll på klubben eftersom hans bror Arvid redan spelar i laget.

-Jag såg en del matcher förra säsongen. För Arvids skull så hade jag önskat att HuFF gick upp förra året, men vi får hoppas att vi gör det i år istället.

Det är inte bara Axel och Arvid som är duktiga fotbollsspelare i familjen. Hittills är det pappa Daniel Näsholm som har “skryträttigheterna” i familjen då han har 88 allsvenska matcher med GIF Sundsvall på meritlistan från början av 2000-talet. Daniel var en viktig kugge i det GIF Sundsvall som spelade allsvensk fotboll mellan år 2000 till 2005.

Näsholmssönerna är dock fortfarande unga och det återstå att se vem som når längst inom fotbollen. Axel berättar att hans mål med fotbollen är att se hur bra han kan bli och hur långt det räcker.

-Sedan kommer det ju gå lite upp och ner. Det gäller att ta bra beslut som gör att man växer som fotbollsspelare och som människa

När du tar beslut som det du gjorde inför den här säsongen, bollar du med någon speciell då eller tar du besluten på egen hand?

-Nej det är klart att jag pratar med pappa. Han kan ju känna igen sig i situationer eftersom han också spelat fotboll. Han är ett bra bollplank. Och ofta har han rätt så jag lyssnar mycket på honom.

Axel vill också lyfta fram sin mamma i sammanhanget eftersom hon alltid bidragit mycket med “markarbetet” som gjort det möjligt för honom att satsa på fotbollen.

På frågan vilka som är hans styrkor ute på banan så beskriver han sig som en kvick och kreativ spelare som gillar att kombinera sig fram på planen. Han beskriver även en vilja att hela tiden skapa målchanser, vare sig det är från honom själv eller från medspelare.

Detta kunde vi alla på läktaren se med egna ögon under Oliquick cup där Axel blev vald till turneringens spelare. Han berättar att det var kul att få priset och att cupen var en rolig upplevelse. Det var länge sedan det var match senast och det blev lite som att släppas ut på grönbete när de fick chansen att spela match igen.

-Det var kul att få det priset. Sedan var det synd att vi inte kunde vinna bara. Men motståndarna gjorde det bra och försvarade sig. Då är det inte lätt på 25 minuter.

I cupen fick han också spela ihop med sin bror för första gången sedan de spelade en höstsäsong tillsammans i Stöde IF 2021. Axel ser fram mot att spela med Arvid och tror att de kommer ha nytta av att de känner varandra så bra och menar att de hittar varandra på på planen utan att behöva tänka. Han lägger också till att de båda har utvecklats mycket sedan de spelade tillsammans senast.

Vi ser fram mot att se Axels fotbollskonst igen snart. Redan på lördag kl 14:30 smygstartar säsongen med årets första träningsmatch. Starka Friska viljor står för motståndet. Ses där!

Text: Henrik Pettersson