Bockarna silver_Rityta 1

För Hälsingland - Mot framtiden

Motståndarkollen: Enskede IK

Nästa match ser på förhand ut att bli så tufft som det kan bli denna säsong. Då möter nämligen Hudiksvalls FF serietvåan Enskede på bortaplan. Ett lag som visserligen tappat lite fart under höstsäsongen, men som har en viss målkung i laget.

2017 åkte Enskede IK ur division 1. Sedan dess har de varit ett stabilt mittenlag i de södra och norra svealandserierna. Den högsta placeringen kom 2019 när de kom 4:a. Den lägsta förra säsongen när de kom 8:a. Annars har de hållit sig däremellan. Fram tills denna säsong då.

När serien började sätta sig under våren så såg det ut som att det var Enskede och Hudiksvalls FF som skulle göra upp om avancemanget till division 1. Den 6 juni möttes lagen på Sparbanken Arena i en högkvalitativ drabbning mellan de två bästa fotbollslagen i serien just då. Hudiksvalls FF dominerade matchbilden hela matchen och spelade en fin fotboll men effektiviteten var inte den bästa. Enskede kunde göra både 1-0 och 2-0 innan Andreas Smedbakken lyckades få in en boll i nät. Där och då var känslan att resultatet innebar att Enskede skulle bli svår att hinna ikapp under hösten.

När höstsäsongen började så visade det sig dock att Enskede skulle tappa en hel del poäng. Tyvärr så tappade Hudiksvalls FF fler poäng och det blev istället Karlberg som tog sig ikapp och förbi Enskede i tabellen. Formtappet i början av höstsäsongen innebar förluster mot Järfälla och Gute, men också oväntade kryss mot Österåker och Franke. Det ska sägas att de ändå verkligen ger Karlberg (som man kryssade mot på bortaplan) en kamp om förstaplatsen och är endast 1 poäng bakom. Laget har också visat att de vet hur man gör mål. Eller vad sägs om 9-3 mot Sandviken eller 8-0 mot både Uppsala och Kvarnsveden? Laget har också seriens klart bästa målskillnad. De har gjort flest mål (67 mål, hela 11 mål fler än andra bästa lag) och släppt in minst mål (22).

Gör man så mycket mål så tyder det på att man har bra anfallare. Och det har Enskede minst sagt. Stefan Ostejic, 30, är hela seriens solklara ledare i skytteligan med otroliga 27 mål på 24 matcher. Stefan är en känd profil på den här nivån. Han har öst in mål för några olika Stockholmsklubbar i division 1 och 2 i många år nu. Toppnoteringen kom 2019 då han gjorde hela 36 mål på 27 matcher för Stockholm Internatzionale året de gick upp till division 1. Efter 10 mål i ettan och vinnare av den interna skytteligan så återvände han i år till division 2 och har alltså fortsatt dominera. Lite kuriosa är att Stefan också har landskamper i futsal på meritlistan.

HuFF-försvaret lär inte bli sysslolösa på söndag.

Text: Henrik Pettersson – Foto: Peter Scott