Motståndarkollen: FC Arlanda och Enskede IK

Några oerhört viktiga dagar väntar med två matcher med tre dagars mellanrum mot toppkollegor. Först 4:an, pigga nykomlingen Arlanda. Sedan serieledaren Enskede, ett lag som kan mäta sig med Hudiksvalls FF både defensivt och offensivt.

De senaste åren måste ha varit psykiskt påfrestande för de som håller på Arlanda. Laget har sedan 2017 gått upp och åkt ur serier från division 4 till division 2. I år verkar det som att de ska lyckas hålla sig kvar åtminstone.

FC Arlanda är nämligen nykomlingen som överraskat i årets serie och har fått en flygande start. De ledde även serien ett tag, men tappade ledningen efter två förluster mot topplagen Karlberg och Skiljebo. Matcherna innan dess hade Arlanda inte heller imponerat då de vann knappt mot bottenlaget Uppsala och kryssade mot ett annat lag från botten, Gute. Då trodde säkert många att laget gått på ren inspiration de första matcherna, men att laget nu skulle sjunka i tabellen. Men så vann laget med hela 4-1 mot Kungsängen i förra omgången, vilket gör det svårt att sia om formen.

Arlanda har inga spelare i den absoluta toppen av seriens skytteliga men Muktar Ahmed har varit en pålitlig målskytt i flera klubbar under många säsonger. Så även i år. Laget har en låg medelålder och har flera talangfulla spelare. Kim Käck Ofordo har även han visat att han kan göra mål. Han har gjort 4 mål hittills, och då har han endast startat 5 matcher.

Enskede är numera en institution i division 2. Sedan laget åkte ur ettan 2017 har man lagt sig någon position över mitten varje säsong och alltid varit ett stabilt och tufft lag att möta. I år verkar man ha tagit ytterligare steg och leder serien efter 9 omgångar.

Enskede har tuffa dagar framför sig. Först möter de trean Skiljebo i helgen, för att sedan möta nuvarande tvåan Hudiksvall på tisdag. Och senast mötte de det förväntade topplaget Karlberg. Den matchen vann de med hela 5-0, så de lär ha ett gott självförtroende i de kommande matcherna mot toppmotstånd. Det kan nämnas att Karlberg spelade med 10 man i 80 minuter i den matchen dock.

Det är ganska enkelt att veta vem man främst måste hålla koll på i Enskede då seriens skytteligaledare Stefan Ostojic spelar på topp i EIK. Stefan är en känd profil för de som följer de här serierna, och i ärlighetens namn så är han alldeles för bra för den här serien. Eller vad sägs om 36 mål på 27 matcher i division 2 för Stockholm Internazionale 2021? De senaste 4 säsongerna har han gjort hela 84 mål på 97 spelade matcher i division 2 och division 1. I år har han gjort 9 mål på 9 matcher (nästan 40% av lagets mål), bland annat 3 mål senast mot Karlberg. En nyckel för Hudiksvalls FF blir att avväpna honom.

Det borde bli en jämn match lagen emellan. Båda lagen är svåra att besegra, Enskede har två förluster och Hudiksvalls FF en förlust. Och båda lagen är svåra att göra mål på, Enskede är ett av få lag som man mäta sig med vår defensiv. Man har bara släppt in två mål fler än HuFF. Dessa båda lag är också de lag som gjort flest mål av alla, så det är verkligen en tidig seriefinal vi har att göra med.

Text: Henrik Pettersson – Foto: Peter Scott