Motståndarkollen – IFK Österåker

En måstematch avklarad på bästa vis förra helgen och i helgen spelas en om möjligt ännu viktigare match mot serieledande IFK Österåker. De två formstarkaste lagen i serien möts i en avgörande drabbning. En förlust skulle innebära att chanserna att vinna serien är marginella, medan en vinst skulle innebära att vi endast är tre poäng efter med en match mindre spelad.

IFK Österåker spelade 2018 i division 4 men har likt några andra lag i denna serien klättrat stadigt i seriesystemet efter det. 2019 kom man tvåa i division 3 (efter det ekonomiskt dopade Fanna BK) och kvalade sig upp till division 2 genom att vinna på straffar mot Valbo.

Även om tränare Pelle Hyppel varit med under hela klättringen så har man haft en del omsättning på spelarsidan inför varje säsong. Ofta har man värvat ungt och lovande från andra stockholmsklubbar, en satsning som nu verkar ge frukt. Men det finns också några äldre spelare i laget som har såväl spets som rutin.

29 årige Javier Donado Gomez är ett exempel. Han vann såväl interna assistligan och kom trea i lagets skytteliga föregående säsong. Även i år fortsätter målproduktionen och Javier ligger tvåa i interna skytteligan med 7 mål. Han delar platsen med två spelare som förra säsongen tillsammans vann den interna skytteligan; Andreas Räisänen och Jonas Wallstenius. Räisänen har det fina snittet 7 mål på 11 matcher i år och beskrivs som stark i boxen och en bra avslutare. En fattigmans Smedbacken alltså. Flest mål i laget under säsongen har talangen och nyförvärvet Adam Johansson gjort med 9 mål på 19 matcher. Det finns alltså gott om offensiva hot att hålla reda på för HuFFs backlinje på lördag!

Formen på laget är ganska enkel att redovisa, på de senaste fem matcherna har man vunnit samtliga och har 17-1 i målskillnad. Man visar alltså inga tecken på nervositet trots att de har ett historiskt avancemang inom räckhåll.

Men om man letar tillräckligt noga så finns det frågetecken. Det ska sägas att Rågsved är det enda topplaget man mött under denna period, den matchen vann man med 2-0. Det enda riktigt kvalificerade motstånd man mött har annars varit superettanklubben Jönköping södra i svenska cupen, där man förlorade med 3-0. Ska man hitta ytterligare positiva tecken så kan det nämnas att innan dessa fem raka vinster hade Österåker två raka förluster.

Förra mötet mellan lagen vill vi helst glömma, och har läsaren lyckats med det så kanske en påminnelse kan vara på plats. Mötet i Hudiksvall i maj började på sämsta vis när ovan nämnda Donado Gomez gjorde lite vad han ville med HuFF i första halvlek och krönte en dominerande insats med två mål. Visserligen var det ena målet regelvidrigt efter ett felaktigt inkast, men det hade också kunnat bli fler mål om inte Sebastian storspelat i målet. Christer Stridh sammanfattade Javiers halvlek bra efter matchen; ”Han hade första halvleks sex vassaste målchanser och gjorde mål på två av dem.”

I andra halvlek spelade HuFF upp sig, men närmare än 2-1 i en sammantaget jämn match kom vi inte.

Låt oss hoppas att kämparinsatsen i förra helgens toppmöte kan upprepas. Men det kommer troligen behövas mer än så i matchen på lördag. Det är det klart tuffaste motståndet för säsongen man möter!

Text: Henrik Pettersson

För Hälsingland – Mot Framtiden!