Motståndarkollen: IFK Stocksund

Läget är enkelt. Ett av lagen kommer efter nästa veckas slutomgång ta den eftertraktade kvalplatsen och vinst är ett måste för HuFF mot toppkonkurrenten Stocksund. Vid en vinst är våra rödvita hjältar ett poäng efter Stocksund, och då blir det en oerhörd spännande sista omgång där Stocksund blir tvungen att vinna sin match om HuFF fortsätter vinna. Och då kommer det psykologiska läget vara ett helt annat, där HuFF har allt att vinna och Stocksund allt att förlora.

Men Stocksund har säkerligen ett annat fokus. De har nämligen fortfarande en god chans på förstaplatsen. De är innan de två sista matcherna tre poäng efter ledande Österåker men med en match mindre spelad. Om Stocksund vinner sina två sista matcher och Österåker vinner sin sista match, så blir det målskillnad som avgör, och den är för närvarande exakt lika. Ni hör, det är en riktig rysare detta!

HuFFs form har som bekant dippat något de senaste matcherna, men det har även Stocksunds. På de fem senaste matcherna är de visserligen obesegrade, men man har också kryssat tre matcher. Vinsterna har kommit mot lag i botten av tabellen.

Notabelt är att mot Stocksund kan man inte slappna av förrän domaren blåst av matchen. Laget har under säsongen gjort flera mål på övertid, så även i förra mötet mot HuFF där de kvitterade i 95:e minuten. Av kryssen som nämndes ovan har man också varit det lag som kvitterat vid varje tillfälle. Även här på tilläggstid vid ett tillfälle. Uppenbarligen är det ett lag med starkt psyke (eller god kondition)…

Trots att klubbens fotbollssektion bildades så sent som 2007 så är de ett lag som funnits med i toppstriden i division 2 de senaste åren men inte riktigt nått ända fram. Framgångarna tog fart efter man slog sig samman med Västeråsklubben Juventus IF 2016. Förra säsongen kom man trea, men hade en del poäng upp till kvalplatsen. Arbetet man gjort på senare år har även uppmärksammats av större fiskar inom den svenska fotbollen, vilket visade sig när sportchefen värvades till allsvenska Kalmar innan säsongen.

De bygger sitt lag på en erkänt bra ungdomsverksamhet och det är också en egen talang som är lagets stora offensiva stjärna. Blott 20-åriga Ömur Pektas (fostrad i Bollstanäs tills han var sexton år) som gjorde sin första match för A-laget 2019, och har efter det gjort hela 35 mål på 49 tävlingsmatcher. I år leder han solklart (8 mål framför tvåan Stefan Stojanovic från Skiljebo) hela divisionens skytteliga på 21 mål på 20 matcher. Över ett mål per match alltså.

Ett annat gott exempel på talanger som klubben producerar är mittfältaren Fabian Tristen, 20 år, som tagit en fast plats i startelvan och tros vara aktuell för klubbar på högre nivå. Tristen står för många assist och har en fin bollbehandling.

Två talangfulla lag som möts i den otroligt viktiga matchen på lördag alltså. Må bästa lag vinna!

Text: Henrik Pettersson

Motståndarkollen sponsras av Elegance i Hudikgalleriorna: