Bockarna silver_Rityta 1

För Hälsingland - Mot framtiden

Motståndarkollen: IK Franke

Det är en lurig match på söndag då nykomlingen IK Franke står för motståndet hemma på Sparbanken Arena. En motståndare som slåss för att vara kvar i serien och som har visat att man kan slå vilket lag som helst i serien.

IK Franke har i många år varit med i toppstriden i division 3. Vanligtvis slutar laget antingen 4:a eller 5:a i tabellen. Men förra säsongen vann laget division 3 södra Norrland överlägset framför tvåan Bollnäs.

Förhoppningar fanns därmed att det kunde bli ett roligt år som nykomling i tvåan. Och de har gjort det bra, trots att det mest har handlat om att undvika nedflyttning under året. Franke kämpar med näbbar och klor för att ta sig över det där magiska negativa kvalstrecket strecket och har plockat en del poäng på senare tid. På de fem senaste matcherna har de vunnit 2. En fin vinst mot topplaget Gute och en måstevinst mot jumbon Uppsala. De har också mött lag som ligger precis ovanför dem i tabellen och kryssade då mot Österåker och förlorade mot Sandviken. Däremellan en förlust mot topplaget Karlberg. Så formen är ändå helt ok.

Franke önskar nog att de gjort fler mål. För när det gäller insläppta mål så ser det ganska bra ut. Där ligger de på ungefär samma nivå som mittenlagen och har exempelvis bara släppt in ett mål mer än Arlanda som ligger på femte plats. Unga vänsterbacken (!) Liam Schweitz har försökt dra sitt strå till stacken och är lagets bästa målskytt med 8 fullträffar. Liam är fostrad i Västerås SK:s akademi men lämnade för Franke inför säsongen 2021 då han gett upp sin elitsatsning. Nu kanske han dock får tänka om eftersom han själv bekräftat att det finns klubbar i superettan som hört av sig och chansen är stor att han tar ett kliv uppåt i seriesystemet till nästa säsong.

Förra mötet lagen emellan spelades 25 juni och vanns av Hudiksvalls FF efter en ok insats. I halvtid var det dock Franke som hade ledningen. Men Cihan Sener ville annorlunda och gjorde ett äkta hattrick i andra halvlek och vi vann därmed matchen med 3-1. Två av assisten kom inte helt oväntat från radarpartnern Araya Zerai.

Text: Henrik Pettersson – Foto: Peter Scott