Bockarna silver_Rityta 1

För Hälsingland - Mot framtiden

Motståndarkollen: Kungsängens IF

På lördag är det dags för ännu en resa till huvudstaden då ett möte med Kungsängen står inplanerat i kalendern. Kungsängen är ett (före detta?) skräcklag för Hudiksvalls FF men som efter en bra start på säsongen tappat formen och krigar nu för att hålla sig kvar i serien.

Kungsängen har spelat i division två sedan 2019 och har hela tiden varit ett stabilt lag på undre halvan av tabellen. Faktum är att man i stort sett prenumererat på nionde platsen där man hamnat tre av de 4 fyra senaste säsongerna. Endast 2020 särskiljer sig då man hamnade på negativt kval.

Som vi konstaterat förut så har Kungsängen varit lite av ett skräcklag för Hudiksvalls FF. Åtminstone tidigare säsonger. Av de 6 senaste mötena lagen emellan så har Stockholmslaget vunnit hälften. Detta trots att lagen vanligtvis hållit till i motsatta delar av tabellen. Förra säsongen vann Kungsängen båda matcherna med sammanlagt 6-1.

HuFF har vunnit två av matcherna, och en av dem var den senaste matchen i våras hemma i Hudiksvall. Inför den matchen hade Kungsängen tagit serien med storm i dess inledning och var med och kämpade i toppen. Ett par förluster innan mötet med Hudiksvalls FF gjorde dock att formen kunde ifrågasättas. Och det skulle visa sig att frågetecknen var berättigade.  Efter en jämn första halvlek som lite oförtjänt slutade 1-0, så kunde HuFF springa iväg i andra och vann till slut med 3-0 efter stundtals sambalir. Det var under den perioden laget tappat ledningen sent i två matcher i rad. Så att grabbarna lyckades hålla emot och även utöka ledningen skingrade nog en del hjärnspöken.

Efter förlusten mot Hudiksvalls FF i maj så föll Kungsängen längre och längre ner i tabellen. Inför helgens match ligger de precis över den negativa kvalplatsen, 3 poäng framför Franke och med sämre målskillnad. Ner till Uppsala och direktnedflyttning är det dock hela 16 poäng så det ska inte vara några problem att undvika. Det ska sägas att det är jämnt där nere. Laget ligger endast en poäng efter tre andra lag också. Så det är 5 lag som slåss om att undvika kvalet.

Laget har endast vunnit tre matcher sedan vårens möte i Hudiksvall, och det mot de tre lag som ligger efter dem i tabellen.

Kungsängen har sämst målskillnad av dessa lag och man har haft problem med både insläppta mål och att göra mål efter den fina starten. De har heller ingen speciell målgörare i laget utan Andreas Hansen, Chris Fox, och Edin Bajramovic har alla gjort 4 mål och leder därmed interna skytteligan. Men den sistnämnda lämnade laget under sommaren. Det finns dock även goda nyheter från sommaren och det är att föreningen startat ett samarbete med nuvarande trean i division 1 norra, Sollentuna, om att få låna spelare från dem som kan representera båda klubbarna. Samarbetet blev succé direkt då inlånade Valter Forsberg målade i sin första match.

Det kan låta som att Hudiksvalls FF är stora favoriter i denna match. Men historiens makt är ofta påtaglig i fotboll, och historiskt har vi som sagt haft svårt mot detta lag. Dessutom, och allra viktigast, kommer Kungsängen vara taggade till tusen på lördag då de slåss för sin överlevnad i serien.

Text: Henrik Pettersson – Foto: Peter Scott