Motståndarkollen – Skiljebo SK

Skiljebo SK ligger fyra i division 2 Norra Svealands tabell, endast en poäng efter vårt kära Hudiksvalls FF och lika många spelade matcher.

På lördag åker våra killar mot Västerås för att möta ett skickligt och tufft fotbollslag som säkert är revanschsugna efter att Hudiksvalls FF gått segrande när lagen möttes i den inledande fasen av serien. Vinstmarginalen för vårt HuFF skrevs till 5-1.

Ett resultat vi inte ska dra för stora växlar på då Skiljebo visade sig vara ett riktigt bra lag och det var marginaler som tippade vågen till vår fördel. Det gäller att vara på tårna, speciellt då våra motståndare på fotbollsplan kommer från en fantastisk vändning mot serieledande IFK Stocksund. En match som IFK Stocksund ledde med klara 3-0, men där Skiljebo visade att en fotbollsmatch spelas över 90 minuter och lyckades vända på steken för att slutligen stå som segrare med 4-3.

Oerhört imponerande.

Så, vilka är då Västeråslaget Skiljebo SK?

Så bildades SSK

Det hela började på Årbylundsgatan – givetvis i hjärtat av gamla Skiljebo. Ett gäng grabbar lirade ”torrbandy” på vårvintern när någon knäckte idén, en idé inspirerad av dåtidens poppistidning, Rekordmagasinet och bestämde sig ”Vi bildar en klubb.”

Det var den 4 mars 1944. Våren hade börjat skicka sina signaler. Ute i krigets Europa hade det sakta börjat att ljusna. Hitlers skräckregemente började få kallt om fötterna och i England planerade Eisenhower och Montgommery invasionen av ”Festung Europa”. I Dagens VLT kunde grabbarna läsa om allierade dagraider mot Nordtyskland och om lättnader i skoransoneringen.

En klubb i Skiljebo? Javisst, det var ju det som fattades. Överallt fanns föreningar runt om i Västerås. Skiljebo var nästan ”landet” eftersom Västerås Stad slutade vid lasarettet.

Ute på Viksäng låg Nornavallen på flygets område. Där fanns en idrottshall och diverse försvarsanläggningar.

I ett skyddsrum där såg SSK dagens ljus. Det var sju grabbar i 14-15 års ålder , lite vilda kanske, men de visste vad de ville.

Hur skulle det då bli med namnet på klubben? Många förslag fanns. Ett var Harpun men vid en votering bestämde man sig för Skiljebo SK.

Västeråsföreningen är den som arrangerar en av landets största ungdomscuper, ArosCupen.