Motståndarkollen: Viggbyholms IK FF

Ny hemmamatch på söndag och Hudiksvalls FF siktar säkerligen på att upprepa förra helgens succé då man visade prov på skönspel och snygga mål. Men söndagens motståndare bör man inte underskatta. Det kommer vara ett försvarsstarkt lag vi möter, så våra offensiva pjäser behöver behöva prestera om det ska bli en trepoängare.

Viggbyholm är ett av de där lagen som sprintar genom divisionerna. 2017 spelade laget i division 5, 2021 tog man klivet upp i trean. Förra säsongen kom man tvåa i division 3 då Arlanda vann serien. Man fick då kvala för att följa med upp i division 2 och där man fick möta Bollnäs i första kvalomgången. Efter två tuffa matcher lyckades man ta sig förbi våra hälsingekamrater. För övrigt kom mycket att handla efteråt om att tongivande Bollnässpelare inte kunde delta i den sista matchen på grund av en sedan tidigare planerad semesterresa. I andra omgången slog man ut Forsbacka och kunde därmed ta den åtråvärda uppflyttningen.

Viggbyholm och Hudiksvalls FF har inte mött varandra i seriespel så det går inte att dra några analyser från det. Däremot har båda lagen deltagit i Oliquick cup. Viggbyholm var ju som många vet lite av en Hudiksvallskoloni i Stockholm under några år. Den eran är dock tyvärr över nu.

Bottentippade nykomlingarna Viggbyholm har överraskat många i år och har bara förlorat två matcher. Första förlusten var lite oväntat mot Järfälla och den andra lite mindre oväntat mot Österåker. I den sistnämnda matchen hade ”Viggan” lika gärna kunnat vinna också om de haft lite marginaler på sin sida.

Framförallt har laget visat prov på ett bra försvar då man endast släppt in 10 mål på 7 matcher. Dessutom var 5 av dessa mål i samma match, plumpmatchen mot Järfälla. Om man skulle räkna bort den matchen, ja då kan laget mäta sig med de allra bästa försvaren i serien. Vem som är bäst på den punkten? Hudiksvalls FF så klart.

Lagets tränare är gamla AIK-spelaren Robert Björknesjö. Han har haft en fin tränarkarriär och har bland annat tränat Brommapojkarna, Assyriska och Öster. På förhand har anfallaren Samuel Östlund nämnts som spelare att hålla koll på och han har inte gjort någon besviken. Han är lagets bästa poängplockare med 4 poäng (3+1) på 7 starter. Laget har som sagt släppt in få mål, men det ska också sägas att de gjort betydligt färre mål än de flesta lag i serien och har därmed inte några större målskyttar hittills. Ett avbräck för ”Viggan” är att ordinarie försvararen Benjamin Sohl inte lär spela på söndag eftersom han fick uppsöka sjukhus efter en ansiktsskada efter förra matchen.

Text: Henrik Pettersson