Bockarna silver_Rityta 1

För Hälsingland - Mot framtiden

Ordförande Nyman om den viktiga cupfinalen mot Iggesund

När man ska förklara hur viktig en vinst i DM är för Hudiksvalls FF så är Kenneth Nyman rätt person att förklara. Även om man vill ha svar på hur det kommer sig att HuFF är i final år efter år. Vi tog ett snack med ordföranden inför matchen.

Kenneth inleder med att förklara att DM framförallt är en ingång till Svenska cupen, och det har vi i färskt minne vilken folkfest det kan bli. Men det mer än så.

-Jag tycker också det är viktigt som Hälsinglands representationslag att vi kan representera långt fram i Svenska cupomgångarna. Så för HuFF är DM och finalen oerhört viktig för oss som förening. Det tar vi på största allvar.

Svenska cupen som fenomen är något Kenneth talar om med ett romantiskt skimmer. Det är dels en tävling där priset är spel i Europa. Men det är samtidigt en turnering där mindre lag från hela Sverige kan få chansen att arrangera matcher mot allsvenska storlag och skapa minnen för livet för barn och unga. Det här upplägget har inte exempelvis hockeyn.

-Det är en chans för de mindre lagen och orterna att få bra fotbollslag på besök. Jag tror till och med att det var en klubb från division 4 som hade allsvenskt besök, som hade vunnit sitt distriktsmästerskap. Det är otroligt häftigt.

Iggesund har imponerat stort i DM under säsongen och slog ut Ljusdal i semifinalen. I serien har laget också spelat bra och ligger tvåa i den tuffa division 4 serien. I laget finns flera HuFF-bekantingar som Alvin Brisvåg, Johan Brolin och ikonen Pelle Lööf.

Att det är just Hudiksvalls FF och Iggesund som möts i finalen måste ju vara ett bra betyg för fotbollen i kommunen. Vad tänker du om det?

-Det är otroligt roligt att det blir en kommunfinal. Jag hoppas att det kommer mycket folk till Movallen. Jag tror också att matchen kan bli ganska jämn så det kan nog bli en ganska intressant final. Men det skiljer ju ändå två divisioner så det är klart att vi ska vinna. Men en cupfinal är en cupfinal, så är det.

Kenneth tror också att det kan behövas roteras något i laget då vi är inne i en period med väldigt många matcher på kort tid. Det nöter ganska mycket på spelarna just nu.

Hudiksvalls FF satsar mot att vinna sin sjätte raka vinst i DM i finalen mot Iggesund. Vad tror Kenneth det är som gör att HuFF lyckats så bra i DM under så många år? Vad är det vi gör rätt i klubben?

-Ja alltså, det vi gör rätt i HuFF är att vi har en väldigt bra sportslig organisation. Vi har en professionell organisation som attraherar spelare och som skapar bra förutsättningar för spelarna att lyckas. Vi är normalt sett ett topplag i division 2 som har en målbild att bli ett etablerat division 1 lag. Jag tycker det är den sportsliga organisationen och duktiga tränare som utvecklar spelarna på rätt sätt. Det är därför vi ligger i toppen hela tiden.

Kenneth anser att den där professionaliteten genomsyrar hela klubben och nämner stolt de flesta runt laget som väldigt viktiga pusselbitar i föreningens bygge. Från materialchef Micke Ferm och fysio Lina Dalenius till sportchef Micke Flaaten.

Den där kulturen tror han är viktig för att under så lång tid kunnat ha en så slagkraftigt lag. Inte bara att vi någon säsong fått ihop en bra trupp, utan att vi över tid kunnat ställa ut bra lag på gräset. Det är föreningens kvalité som gör det. Det märks att Kenneth brinner för sin förening. Och att han tror på sin förening i med och motgång.

Vi har haft lite väl mycket av det sistnämnda på senare tid så nu är det väl dags för lite medgång. En vinst i DM skulle ge laget lite välbehövlig glädje. Men våra kommungrannar kommer inte ge sig enkelt…

Text: Henrik Pettersson – Foto: Peter Scott