Pelle är förväntansfull inför helgens festligheter

Fotbollsveckan började på allra bästa sätt på tisdagskvällen i och med vinstern i DM. På lördag väntar nästa höjdpunkt då Sandvikens AIK kommer på besök i höstsäsongens första seriematch. Men det är inte vilken match som helst, det är även årets familjedag där även Hälsingefotbollen står i fokus.

Det är alltså inte bara högklassig fotboll som väntar. Dagen går i Hälsinglands tecken. Under hela dagen ska Hälsingefotbollen lyftas fram och Hälsingeföreningar hyllas. Det är såklart gratis inträde och massor med aktiviteter för barnen. Tränare Pelle Lindberg gillar initiativet.

-Jag tycker det är fantastiskt. Att vi som förening kan dra igång något sådant. Att ha något för alla och att folk har ork att lägga ner det arbetet. Och sedan, ju mer folk det är på läktaren desto roligare är det för spelarna att spela, så är det ju. Det är det det går ut på.

Och så är det en hyllning till fotbollshälsingland. Vad har du för relation till fotbollen i landskapet?

-Ja, jag har väl varit på varenda liten plan som finns i Hälsingland iallafall som spelare och tränare. Det är mitt liv det. Och de jag inte spelat på har jag åtminstone besökt och tittat på planerna. Jag minns att jag tog med mig frun för att titta på en plan långt nere mot gränsen till Gästrikland någon gång. Den hade jag aldrig sett så jag åkte och tittade på den också. Lingbo tror jag det var!

Har de ens ett lag?

-Nej, men de hade en plan! Frun var nog inte jättenöjd med den resan kanske, skrattar Pelle.

Pelle berättar att han tycker samarbetet med de andra föreningarna i landskapet fungerar väl. Även med de andra distrikten; Bollnäs, Söderhamn, och Ljusdal.

-Vi har ju spelare från alla ställen. Och det är ju det som är meningen, att vi ska vara närodlat.

Laget har varit igång och tränat i några dagar nu. Truppen är skadefri och utvilad. Under dagarna mellan Bollnäsmatchen och lördagens match är tanken att de först tar det lite lugnt som återhämtning, men att de sedan kör på med liter mer intensiv matchträning i intervaller. De har tränat en hel del på naturgräs, bland annat på vad som Pelle beskriver som en magiskt fin plan i Iggesund, Movallens B-plan. Det gäller att laget kommer väl förberedda till matchen. Pelle benämner Sandviken som lite av ett “boogieteam” som Hudiksvalls FF ofta haft problem med.

Ja det var tufft under vårens möte med dem. Den matchen kunde de lika gärna ha vunnit?

-Javisst. Den matchen hade vi lika gärna kunnat förlora med ett par mål.

De har sina tankar om hur de ska lösa problemet denna gång och kommer prata med laget om detta senare under veckan. Förhoppningsvis blir det en annan matchbild denna gång. Men Pelle menar att det inte bara är denna match de behöver förbättras i, utan att de behöver växla upp något.

-Om vi ska kunna tävla om att vinna serien så måste vi bli stabilare i vårt eget spel. På hemmaplan har vi varit ganska bra, men vi måste hitta ett sätt att vinna mer borta. Det är bara så. Det kommer avgöras på vårt bortaspel.

Poängtappen hemma har känts lite snopet och matcher vi borde vunnit, men borta har vi i vissa matcher varit bortspelade vid ett par tillfällen?

-Ja så är det. Och så får det inte se ut om vi ska ha chansen att hänga med. Vi måste komma dit att vi fortsätter göra de saker vi gör på träning på matcherna. Det fungerar ju redan, men det gäller att vara lika bra hela tiden.

Bortaspelet är något som tränarteamet pratat om inför omstarten av serien och planer finns på hur resultaten ska kunna förbättras. Nu återstår att se om det kan förmedlas till spelargruppen. Eftersom Hudiksvalls FF redan ligger på andra plats så bådar det gott inför andra halvan av serien.

Text: Henrik Pettersson – Foto: Peter Scott