Pelle inför cup-festen

Efter ett par mörka fotbollsmånader så börjar äntligen bollarna rulla igen i helgen. Då är Oilquick cup tillbaka efter två Corona-inställda år. Den som troligen varit med vid flest cuper i dagens Hudiksvalls FF är tränare Pelle Lindberg. Vi tog ett snack med honom för att bland annat höra om hans relation till cupen och även om hur han ser på årets upplaga.

Pelle börjar med att konstatera att han tycker det är jättekul att cupen är tillbaka igen.

– Skönt att få tävla lite trots att det är på mindre yta. Jättetrevlig cup, verkligen. Kanonkul.

Den har haft lite olika namn och den har spelats på lite olika platser, men en cup i början på försäsongen har det funnits länge i Hudiksvall. Pelle har som sagt varit med runt många cuper under åren, både som deltagare och arrangör.

Vad har du för förväntningar på årets cup?

– Vi åker ju dit för att vinna såklart, det gör vi. Det har varit bra fart på träningarna och alla ser fram mot det här så jag tror det kommer gå bra.

Pelle tror att Hudiksvalls FF har en god chans att vara med och tampas om slutsegern, men menar också att det ofta kan bli lite chansartat i dessa matcher. Främst eftersom motståndarna från lägre divisioner får handikappstraffar. Om motståndarna sätter sina straffar och sedan “parkerar bussen” så kan det vara svårt att få hål på dem. Då menar Pelle att det är viktigt att hålla bra fart på bollen och att skjuta mer från distans så att motståndarna måste upp och pressa bollhållaren.

Att offsiden är satt ur spel medför också att lite speciella lägen kan uppstå vilket ställer annorlunda krav på försvarsspelet. Det gäller att ständigt ha koll bakom ryggen för försvarsspelarna.

Är det viktigt att vinna cupen? Eller ser ni det mest som en bra träning?

– Ja själva cupen är viktig att vinna. Sedan har vi ju såklart större mål senare på säsongen. Men det är en vinstsumma, och varje krona in till föreningen är välbehövande. Dessutom har vi revansch att utkräva. Förra gången vann vi ju inte.

Ja så är det ju faktiskt. Viggbyholm vann 2019 och Söderhamn skrällde och vann 2020. Viggbyholm är inte med detta år, men Pelle lyfter ett varningens finger för Lucksta IF eftersom de är ett bra division 3 lag som dessutom spelat mycket inomhus under hösten.

Trots att det är mindre yta de spelar på, och trots att det är 7-manna regler som bland annat alltså innebär att offside är borttagen så menar Pelle att det går att ta mycket från 11-manna fotbollen.

– Vi kommer försöka spela så likt som möjligt hur vi spelar utomhus. Vi har ju en uppställning fast i förminskat format så att säga. Och det vi vill se är kombinationsspel och att man har rätt positioner i anfallsspelet. Och sedan vill vi se att alla gör sitt i försvarsspelet. Det kan ju bli så att det liksom är roligare att spela anfallsspel än försvarsspel i såna här matcher.

Pelle berättar att laget på de senaste träningarna kunnat spela just 7 mot 7 med de spelsystem de vill ha i cupen. Han menar att det finns paralleller mellan hur de ställer upp med 11 man på planen, och att det främst är ytterbackarna som får störst omställning. De måste springa mycket och ständigt röra sig från kortlinje till kortlinje. I anfallsspel är de ytterforwards och i försvarsspel är de ytterbackar.

Planen är att matchtruppen ska bestå av två 7-manna lag där spelarna byter med en varsin lagkamrat. Eftersom truppen är större än så får man justera lite i matchtruppen mellan matcherna. Det återstår att se hur det kommer bli exakt eftersom det i dagsläget också finns lite lättare sjukdom i laget.

Hudiksvalls FF kommer spela sina gruppspelsmatcher under fredagen men fotbollsfesten fortsätter sedan hela lördagen, och på söndag börjar slutspelet.

Välkommen på den stora uppstarten av fotbollssäsongen 2023 – välkommen till Oilquick cup!

Skribent: Henrik Pettersson