Skönspel och smärta – ny klassiker mot Karlbergs BK

Det positiva är att Hudiksvalls FF fortfarande är obesegrade i årets division 2 norra Svealand och att man i stora delar av matchen visade upp en sällan skådad sambafotboll. Det negativa? Laget tappade ännu en gång vinsten i matchens slutskede. Klart är att det blev ännu en klassiker mot Karlbergs BK.

Matchen började i något av ett ställningskrig. Lagen kände på varandra och det hände inte mycket alls. Men ju längre halvleken gick desto mer började Hudiksvalls FF ta över. 1-0 kom också i den 20:e minuten i ett underbart vackert anfall där Axel Näsholm väggar fram Hamse som lägger in den till Cihan som placerar in bollen i mål och årets vackraste mål var ett faktum.

Hudiksvalls FF fortsatte sedan dominera och visade stundtals prov på riktig sambafotboll. Uppförsbacken blev ännu brantare för Karlbergs BK efter att ha fått ett rött kort någon minut efter efter målet. Utvisningen gjorde att Karlberg inte kunde pressa lika högt längre och vi fick mer tid i speluppbyggnaden.

Propagandafotbollen fortsatte och 2-0 kändes naturlig när det kom. Om 1-0 var årets mål, så får man nog ändå säga att 2-0 övertog den titeln. Araya fick in bollen till Cihan, som fint fick bollen vidare till Axel, som gjorde som han gjort några gånger på försäsongen, nämligen smeker in bollen i krysset från distans.

Andra halvlek började som den första slutade. Hudiksvalls FF spelade med rörelse, bolltempo, och finess. Axel och Araya gjorde lite som de ville på sina kanter. Hamse var dominant i sin nya roll som 8:a. Filiph Ededal var bäst på plan som navet på mittfältet. Ludvig Pärlenskog är också värd att lyftas fram då han i stort sett är hundraprocentig i försvarsspelet.

Efter de första 70 minuterna hade Hudiksvalls FF kunnat leda med åtminstone 4 bollar, men det sista lilla fattades. Möjligen blev det lite väl mycket samba, sulfinter, och lek då laget kände att de ägde matchen.

Sista 20 började dock Karlberg kämpa sig in i matchen igen och börjar även de skapa en del chanser. De ska ha en stor eloge för att de aldrig gav upp trots att de var tillbakapressade och hade en man utvisad. Det kändes ändå ganska säkert ut HuFF-perspektiv och chanser fortsatte dyka upp att sätta trean och punktera matchen. Det kanske bästa läget var efter att Karlbergs i övrigt utmärkta målvakt varit ute på lite äventyr och Cihan lade bollen utanför ett öppet mål, visserligen från långt håll.

Sedan kom skräckminuterna. Kamil Dawid Dudziak reducerar i minut 90 och då blir det genast nervöst. Kallduschen kommer direkt efter då samma spelare även kvitterar och därmed gör sitt 6:e mål på 5 matcher.

Sammanfattningsvis kan man sammanfatta matchen med att det såg väldigt bra ut väldigt länge för Hudiksvalls FF. Högstanivån i detta laget är troligen seriens bästa och håller definitivt division 1 klass. På plussidan kan man också lägga att laget fortfarande är obesegrade och att man i högsta grad är med poängmässigt i tabellen. Men att man nu har tappat vinster i slutminuterna av matcher mot två toppkonkurrenter är något som inte håller om man ska vinna serien. Och då spelar det ingen roll hur överlägsen man varit tidigare i matchen.

Text: Henrik Pettersson – Foto: Peter Scott