Bockarna silver_Rityta 1

För Hälsingland - Mot framtiden

Sommarläsning: Sebastians tid i Sverigeeliten

Under sommaruppehållet tänkte vi bjuda på lite längre läsning till de lata dagarna i hängmattan. Först ut är en person som fått smaka på hur det ser ut på allra högsta nivå i svensk klubbfotboll. Vi ville prata med vår egen Sebastian Jonsson om hans upplevelser i allsvenska Elfsborg.

När vi når Sebastian så är han i Borås där han kommer spendera sin semester. Han berättar att han träffade sin sambo och många av hans närmsta vänner när han bodde i stan och brukar passa på att besöka så ofta han kan. Hans plan är att ta det lugnt och spela mycket golf med sina kompisar.

Fokus på intervjun är Sebastians tid i Elfsborg och man skulle kunna lyssna i timmar om hans år i en av Sveriges bästa akademier. Till att börja med så har han en i fotbollskretsar imponerande bekantskapskrets. En majoritet av hans kompisar är fotbollsproffs i Elfsborg eller utomlands. När man tittar på spelare som han spelade med och emot under hans år i Eftsborgs akademi så finns det många kända namn.

-Ja det är ett gäng som gjort sina namn. Oliver Zandén är en av mina närmsta vänner. Han spelar i Toulouse nu. Han har startat en match och det var mot PSG och då mötte han Messi. Det var ganska roligt när man pratade med han och jämförde vardagen liksom. Jag kommer inte ihåg vilka det var vi skulle möta då, men det var inte Messi och Mbappé, säger Sebastian med ett skratt.

Det blev det nästan fyra år i Borås. En tid som Sebastian kallar den bästa tid han haft. Han fick leva som ett proffs och allt var professionellt och uppstyrt. Fotbollsmässigt fick han också den bästa möjliga utbildningen. Dels tränade han med ett allsvenskt a-lag under 1.5 år och hans medspelare i ungdomslaget hette bland annat Oliver Zandén, Jacob Ondrejka och Jack Cooper Love, men kanske viktigast var att hans tränare hette Tobias Linderoth. Sebastian har mycket beröm till landslagslegenden (76 landskamper) och hans tränarteam och menar att det helt klart är den tid som format honom mest. En annan välkänd profil i tränarteamet var Emir Bajrami (18 landskamper).

En sak han tar med sig från den tiden är elitmentaliteten som Linderoth trummade in i spelarna.

-Har man gjort ett misstag får man höra det. Det är så det fungerar i elitfotbollen, och det tar jag med mig.

Det är tuffare både mentalt och fotbollsmässigt då?

-Ja det är som natt och dag. Där nere, när jag hade gjort ett misstag så kunde tränaren säga att “nu har Sebbe gjort ett misstag och det får han ta på sig. Men ni har fan inte spelat bra heller. Sebbe kommer inte göra om det misstaget och ni steppar upp”. Jag tror det var en match mot Malmö det hände och vi vände 4-0 till 4-4. Istället för att hymla om vad som hänt så var det konkret och ärligt.

En annan viktig sak som Sebastian lärde sig av Linderoth var vikten av lagarbete och att alla i laget är “committed” till spelstilen. Det var en framgångsrecept för hans ungdomslag i Elfsborg som gjorde att de vann SM flera gånger under Linderoth och även tävlade i UEFA youth league där de bland annat mötte Chelsea.

-Där är Tobias Linderoth väldigt bra. Han får alla spelare att göra det han vill på en plan. Och så länge vi gör vad tränaren vill, då kommer det bli bra. Och det där är något jag ser i Huff också. Vi följer spelplanen, det är något vi gjort bra. Och det är viktigt för det räcker med att någon faller ur spelplanen, då går det inte lika bra.

Där måste väl dina erfarenheter från elitfotbollen och från att ha blivit tränad av en landslagslegend med erfarenhet från flera europeiska storklubbar vara värdefullt för laget?

-Ja alltså jag vill inte låta stor på mig. Men kunskapsbanken jag fick där känner jag mig ganska trygg med. Jag vet vad som krävs för att vinna fotbollsmatcher, det har jag fått lära mig. Och nu har inte jag tagit mig hela vägen, men jag har som sagt flera nära vänner jag talar med dagligen som är fotbollsproffs så jag vet vad som krävs. Man får insiderblickar dagligen hur det är i den världen.

Som målvakt så känns du som en stabil målvakt som har en stil som inte märks så mycket. Du släpper in få mål, men gör inte så mycket “flashiga” räddningar?

-Tack, där sammanfattar du bra. Det är exakt den målvakten jag vill vara. Jag vill vara en stabil och lugn målvakt där försvararna vet vad de får av mig och som konstant gör bra matcher. Laget ska veta att jag kommer ta det jag ska ta, och att jag kommer gå ut på det jag ska gå ut på.

Sebastian berättar att han alltid fokuserat mycket på samarbetet med backlinjen i sitt målvaktsspel.

-Det är kul nu när Niklas Larsson kommit in som målvaktstränare. För det är något han trycker mycket på och låter oss träna mycket med backlinjen. För målet är att man inte ska behöva göra en räddning. Eller om man gör en räddning så ska jag ha pratat med backen så att han styrt motståndaren så att jag får rätt behagliga skott på mig.

Där önskar vi “Sebbe” en glad semester. Han är på väg för att se matchen Elfsborg-Hammarby.

Dagen efter ska han ut på golfbanan med vännen Jack Cooper Love.

Text: Henrik Pettersson – Foto: Peter Scott