Storstilat Forsa!

Medan HuFF inte nådde ända fram denna säsong så gick det desto bättre för en av våra sammarbetsklubbar, Forsa IF. De vann division 5 storstilat i och kommer nästa säsong åter spela i ”hälsingefyran”. Vi gratulerar tränare Magnus Hedberg till en riktigt fin säsong!

– Tack! Det var Jäkligt roligt.

Vad är din bild av säsongen?

– Framförallt har jag haft jätteroligt alltså. Både på plan och vid sidan. Man umgås ju med laget vid sidan om också. Alla umgås med alla, det är inga grupperingar och det är jätteskönt. Vi har folk från många olika bakgrunder men alla flyter in bra i gruppen. Det kommer man långt på.

Även när man tittar på lagets målproduktion så kan man se att framgångarna var ett grupparbete. Ingen av spelarna ligger i topp i seriens skytteliga, men däremot har de 4 spelare bland seriens 8 främsta målare. Och det är inte lite mål man gjort heller. Forsa har gjort hela 91 mål under säsongen och har en målskillnad på +78. Det är över 4 gjorda mål per match det. Flest mål har Daniel Wester och Ykalo Onsganu gjort med sina 14 mål var. Två mål färre har Andreas Hållén och (mittbacken!) Emil Eriksson gjort. Magnus håller med om att det är galna siffror, och vill även framhäva försvarsspelet under året, då man endast släppt in 13 mål. Dessa siffror tror Magnus beror på ett stort fokus i laget.

– Även om vi var favorit av många så ska jobbet göras. Det måste vara fokus hela tiden. Motståndarna gör hela tiden sitt bästa.

Två lag ryckte ju ganska tidigt i toppen, Forsa och Färila. Blev det svårt för er ledare att motivera spelarna på grund av det?

–  Vi visste i stort sett vid sommaruppehållet att vi var klara för fyran. Jag menar, vem skulle slå oss? Då ändrade vi målsättningen till att bli obesegrade. Det motiverade alla för det är väldigt ovanligt att kunna gå obesegrade genom en serie. Det sprack ju tyvärr näst sista matchen mot Föne borta…

Men huvudmålet var ändå hela tiden att vinna serien, och det lyckades man med, 1 poäng före Färila. Och nu blir det en minst sagt tuff fyra som väntar nästa år. Historiskt tuff kan man till och med säga. Serien har redan topplag som Strand, Iggesund och Delsbo, men i skrivande stund ser även 3 hälsingelag ut att åka ur division 3 i år; Söderhamn, Ljusdal, och Rengsjö.

– Ja… Måste varit länge sedan det var en så bra fyran som det kommer vara nu till våren. Det kommer bli tufft. Men vi kommer inte ha någon press på oss.

Hur det kommer se ut i ledarstaben är för tidigt att säga just nu, och det är även svårt att spekulera i hur truppen kommer se ut. Laget är som sagt ett jämnt lag och har ingen riktig stjärnspelare som säkerligen kommer försvinna. Magnus menar att det finns många i laget som tagit enorma kliv i sin utveckling under säsongen. Förhoppningsvis kan dessa bli kvar. Plus att han hoppas att truppen kan spetsas till med ytterligare några duktiga nytillskott.

Magnus vill gärna lägga till att han tycker det är jättekul att 4 spelare med Forsa som moderklubb valde att komma tillbaka till Forsa igen inför säsongen efter att ha varit i andra klubbar.

– Vi hade Ante Hållén från Strand, Tom Hellberg kom från Näsviken, så hade vi två som gjorde comeback som också är forsa-pojkar, så det var ju jättekul. Och dom har gjort det otroligt bra.

Forsa har ju alltid varit en bra plantskola som producerat mängder av bra fotbollsspelare. Och uppenbarligen gör man också något rätt om spelare väljer att återkomma till klubben. Det tyder på att de inte bara fostrar bra spelare, utan även skapar en klubbkänsla och en glädje runt fotbollen för sina utövare i alla åldrar. Men utan eldsjälar som Magnus och andra som honom skulle inte detta vara möjligt.

Tack Forsa IF för allt ni gör för hälsinge fotbollen, och grattis till en helt otrolig säsong!

Text: Henrik Pettersson