Talangfull dalmas byter Brage mot Hudiksvalls FF

Hudiksvalls FF fortsätter krydda truppen med talangfulla spelare. Roni Hajo, 20 år, kommer senast från superettanklubben Brage och är vad många numera kallar en modern mittback med både defensiva och offensiva kvalitéer. Under måndagens träning hälsades han välkommen av sina nya lagkamrater med en rungande applåd.

Roni har spelat i Brage sedan har började spela fotboll som barn. Genom hårt arbete och talang fick han en fin utveckling i ungdomsåren. Efter att ha imponerat i Brages duktiga U-19 lag så fick han inför föregående säsong ett a-lagskontrakt i hand från superettanklubben. Då hade sportchefen Ola Lundin detta att säga om Roni:

“Roni har alltid brunnit för sin fotboll. Men den utveckling han haft det senaste året som han visat dels i U19-serien, där han som kapten styrde laget mot serieseger men också på de a-lagsträningar han deltagit i, har varit väldigt kul att se”.

Ola Lundin, Sportchef IK Brage

Men det är ett stort steg att gå från juniorfotboll till superettan, speciellt då Brage hade en fin säsong och slutade på 7:e plats. I år har de också spetsat till truppen ytterligare. Då Roni under säsongen behövde få speltid för att utvecklas på bästa sätt så lånades han ut till våra seriekonkurrenter Kvarnsveden under hösten. Ett inhopp blev det dock i superettan innan han flyttade.

Roni hade skaplig koll på Hudiksvalls FF innan det blev aktuellt med en övergång. Han hade koll på att laget spelat i ettan och att laget trots en tunn trupp gjorde det bra förra säsongen och har goda förutsättningar att åter gå upp till ettan i år. Däremot har han inte haft någon jättekoll på sina blivande lagkompisar, förutom Axel Näsholm som han kände igen från Gefle.

När det blev aktuellt med provspel i Hudiksvall så fick han bara ett par träningar innan en snöstorm ställde in träningarna och han fick åka hem till Borlänge igen. Men han fick chansen att visa upp sig i träningsmatchen mot Gefle. Och den chansen tog han även om han hellre lyfter laginsatsen.

– Matchen kändes bra. Vi stod upp bra mot ett superettanlag.

Det känns som det borde vara svårare som mittback att visa upp sitt kunnande i en enda match? I den positionen så ställs det ju extra krav på att vara samspelt med resten av backlinjen?

Ja, men jag tyckte det gick bra. Vi hade bra kommunikation. Sen kommer det andra med tiden.

Från Geflematchen kunde man se från läktaren att det är en spelande mittback vi har att göra med, vilket borde passa in i det sätt som Hudiksvalls FF spelar. Roni håller med om den beskrivningen av hans egenskaper och säger att han har en bra offensiv såväl som defensiv och kan läsa spelet bra.

Roni har uppenbarligen imponerat på tränare och sportgrupp och nu ska stortalangen förhoppningsvis bli en viktig pusselbit i det lagbygge som ska ta Hudiksvalls FF tillbaka till ettan. Han berättar att hans egna förhoppningar med säsongen är för egen del att utvecklas och få mer erfarenhet, och lagmässigt är det att gå upp. Vi avslutar med hans enkla och hoppfulla sammanfattning av målet med säsongen:

– Jag ser inget annat än att vinna alla matcher och gå upp.

Text: Henrik Pettersson