Unik inblick i Stocksund

IFK Stocksund är en klubb som det finns mycket att säga om, och allt ryms inte i en motståndarkoll. Vi vände oss därför till en riktig expert på laget, Filip Caselius pappa Jonas Caselius som har en unik inblick i föreningen. Och i dess stora eldsjäl Adam Gursoy

Jonas berättar att en stor del av Stocksunds framgångar kommer från klubbens arbete med ungdomar, och där är tränaren Adam Gursoy en nyckelfigur. Adam är utbildad på GIH (liksom många av Sveriges största tränare) och började i klubben som coach för klubbens 02: or samma dag som Filip började i laget. Adam började dock i uppförsbacke eftersom många i klubben hade sin klara bild av hur fotboll skulle spelas och hur man utbildade ungdomar. En bild som ofta gick tvärtemot Adams bild.

Han ville att spelarna skulle spela sig ur varje situation och bli mer bollskickliga, långa bollar eller utsparkar var förbjudet. Han såg på spelarna i ett helhetsperspektiv där han även försökte uppfostra bra människor. En sak han fick mycket kritik för var att han kunde bänka ”stjärnor” om han tyckte att det hjälpte gruppen.  Det där med att spela sig ur varje situation fick han också kritik för eftersom det till en början inte fungerade alls. Adam bemötte kritiken med att be om två år med sitt sätt, och mycket riktigt; två år senare vann laget Gothia cup.

Ett annat exempel på Adams omsorg över de ungdomar han har hand om är det kontakt han fortfarande håller med Filip trots att han lämnade för Sundsvalls akademi för något år sedan. Filip råkade där ut för en svår skada där han bröt ryggen, och då Sundsvall brast något i kontakten med Filip under denna period så var det Adam som brydde sig mest.

Det ska även sägas att Adams filosofier kunde också omsättas lättare då det fanns ekonomisk backning för verksamheten från en ”stark man” som även sitter i allsvenska Kalmars styrelse. Exempelvis fanns tillgång till en app och videomaterial som spelarna använde sig av i analysarbetet.

Bland spelarna som fått sin fostran i detta lag finns förutom vår egen kanon-skytt (tänker på drömmålet mot AIK) Filip Caselius, även exempelvis stora allsvenska profiler som Tom Strannegård, Samuel Brolin, och Gustav Bruzelius. De flesta som kommer stå där på planen för att möta HuFF på lördag har varit med hela denna resa; från den jobbiga uppstarten, genom vinst i Gothia cup, och till detta år då man kämpar om en uppflyttning till division 1. Man har dessutom kompletterat denna gyllene generation med ett par spelare som har lite andra kvalitéer, som exempelvis målkungen Ömur som kom in i U17 med ett rakare spel, målsinne, och styrka.

Det finns andra kopplingar mellan HuFF och Stocksund också, förutom klanen Caselius. Assisterande tränare Kalle Ersjons och Adam gick GIH tillsammans och är goda vänner.  Jonas berättar att när Filip var aktuell för HuFF så skrev Adam till Jonas att; ”om Filip inte vill komma tillbaka till Stockan så finns det nog ingen bättre miljö än Hudiksvalls FF. Ett spelande lag och förutom att Kalle är bra på att utveckla spelare så är han också fantastisk på ett mänskligt plan”.

Fina ord om en bra man från en bra man.

Text: Henrik Pettersson