Våfflan har ordet

Två matcher återstår av denna nystarts-säsong, och vårt HuFF är fortfarande med och kämpar om kvalplatsen tillbaka till ettan. Konkurrenten om platsen, IFK Stocksund, råkar även vara vår motståndare på lördag. I ett sådant läge kan rutin vara viktigt, något som spelartruppen inte har jättemycket av. Tur då att man har tillgång till en person som varit med om det mesta som spelare: vår assisterande tränare Cristoffer “våfflan” Ericson.

Men först måste förra helgens match mot Gute avhandlas.

– Vi fick en riktig rivstart efter 2 minuter. Men sen mattas det av lite och energin dör. De senaste två matcherna har vi inte visat oss från vår bästa sida. Och det kan jag tycka är lite synd inför hemmapubliken.

Våfflan har dock förståelse för att det kan vara lite slitet i spelartruppen just nu. En lång och krävande säsong går mot sitt slut. Han menar att både den fysiska, men kanske framförallt mentala energin börjar ta slut hos många. Detta gör att “lågan” inte kan hållas uppe hela matcher.

– Men jag tar med mig att det var skönt med en vinst efter de två förlusterna. Prestationen i sig lämnar lite att önska, men vi fick med oss tre poäng. I slutändan är det resultat som räknas.

Du har ju varit med länge, och varit i dessa situationer förut som spelare. Vad säger du till de unga grabbarna i laget nu?

– Ja, det är ju svårt. Många av de här sakerna lär man sig ju sent i karriären. Men vi trycker ju på att vi ska göra de här sakerna vi pratat om under veckorna, egentligen hela året.

Jag tänker att det här mentala är det ju kanske främst du som har erfarenhet från bland tränarna, eftersom du varit spelare på denna nivå?

– Ja, man har ju varit med några höstar.

Våfflan är lite blygsam här, men erkänner att det säkert finns en förståelse för spelarna som kanske inte resten av ledarna har lika mycket av, även om de andra också har det.

Har ni något uttalat sätt hur ni ska lyckas krama ur det sista ur spelarna såhär i slutet?

– Nej, men man brukar ju säga att varje match är en final, men så här i slutet så är det ju verkligen så. Nu har vi en rejäl chans på kvalplatsen och nu är det ju en måstematch om vi ska hänga på. Jag tror att vår grupp är så pass tävlingsinriktad ändå, så jag tror inte vi behöver pusha dem allt för mycket. De vet vad som ligger i potten, och har man svårt att tända till en sån här gång, så vet jag inte när man skulle göra det.

Hur veckan har varit har varit en spännande fråga de senaste veckorna och våfflan är också inne på att det varit mycket “skavanker” den senaste tiden. Han tror att de flesta är tillbaka i träning nu, förutom Andreas Smedbakken. Men även under denna vecka så har det saknats folk på träningarna och eftersom man har en ganska liten trupp så brukar de då låna in spelare från Strand. Men träningarna har hela tiden varit bra och tempofyllda, med mycket tävling. Det har faktiskt varit så fullt av energi att tränarna diskuterat hur de ska kunna få över den energin till matcherna bättre. Våfflan återkommer till att såna här saker ofta har med rutin att göra, och vi konstaterar att dessa saker ofta sjunker in om 10 år för vissa som är i den ålder som många i truppen är.

Slutligen vill man ju också veta hur övergången från spelare till tränare fungerat för Våfflan.

– Jo, men jag tycker det gått bra, det tycker jag. Det var lite ovant i början. Man vill ju hitta sin roll också. Det har fungerat bra med de övriga ledarna också, vi kompletterar varandra bra.

Han berättar också att rollerna i ledarstaben inte är något som har diskuterats, men alla har naturligt kommit in i lite olika roller ändå. Våfflan är lite tillbakadragen och analytisk och kanske inte den som coachar aktivt eller driver på träningarna, vilket han trivs väldigt bra med. Det gör istället Kalle mer som är mer energisk och pådrivande. Han skrattar när han säger att Lindberg är “bossen” och den som i slutändan bestämmer. Mähler har fokus på målvakterna och är lite som han själv och analyserar från bakgrunden, och kanske även går in mer individuellt på spelarna.

Det är lätt att prata länge med den alltid intressanta Cristoffer “våfflan” Ericson, och delar av samtalet får vi återkomma till i framtida artiklar. För nu så nöjer vi oss med att hoppas att våfflans rutin och visdomar hjälper vårt unga lag till framgång i återtåget mot ettan!

Text: Henrik Pettersson

För Hälsingland – Mot Framtiden!