Ville om den senaste tidens berg- och dalbana

Det är mycket att gå igenom när vi ringer upp Ville Söderlund på fredagskvällen. Höga toppar och djupa dalar att avverka när det gäller matcherna mot Uppsala och Hammarby. Var laget står inför den tuffa matchen mot Karlberg på söndag är svårt att sia om efter den berg- och dalbana som de senaste veckorna varit.

Höga toppar och djupa dalar kan man även sammanfatta Villes säsong med. Han började bra på försäsongen för att sedan skada sig och bli blev borta ett tag. Sedan ett litet bakslag när han väl kom tillbaka. Men under sommaruppehållet bestämde han sig för att han skulle komma tillbaka skadefri och starkare än någonsin och gjorde därför en hel del egenträning. Det har gett resultat och under hösten har han tagit en fast plats på högerbacken och stått för flera bra insatser.

Enda matchen han inte startat i höst var den förskräckliga matchen mot Uppsala då han var en av många som kämpat med magproblem under veckan. Som bekant så utvecklade sig den matchen till säsongens stora plump och den här skribenten kan inte komma ihåg en sämre insats av ett HuFF-lag på senare år.

-Vi har pratat mycket om den matchen efter. Vi känner framförallt efter Uppsalamatchen att… vi skämdes nästan. Det var jobbigt, det var det verkligen. Med tanke på att vi går ut och spelar som vi gör, och det är inte acceptabelt. Det är acceptabelt att spela dåligt, men det är inte acceptabelt att det såg ut som vi gjorde. Varken mot HuFF-anhängare eller folk som jobbar runt klubben. Eller gentemot oss själva heller.

Förhoppningsvis kommer något gott ur detta. När man pratar med lagkamrater till Ville så är det många som är förbannade och är taggade att visa att de kan betydligt bättre än vad som visades under Uppsalamatchen. Man får känslan att det finns en ära att försvara nu. Ville har lagt märke till det också.

-Det är det som är känslan nu. Det är så att vi ska göra det. Det finns liksom inget annat.

Men det blir ingen lätt uppgift trots den mentala upprustningen. Karlberg borta, ett Karlberg som har sex raka segrar och som många skulle säga är seriens bästa lag just nu. Ville menar att Karlberg är ett bollskickligt lag som dessutom är bra hemma, men han ser fram mot matchen och tror det finns goda chanser till ett bar resultat. De ska gå ut och sätta sig i respekt och ta fram den där hungern som han pratade om tidigare under samtalet. Nu är det vinst som gäller, inget annat.

Ville tänker också att de ska ta med den positiva känslan från Hammarbymatchen. Där stod laget för en bra insats och de visade återigen att Hudiksvalls FF är ett riktigt bra fotbollslag.

-Det är ju sådana matcher man skulle vilja spela hela tiden. Kul att möta de här större lagen som även har en stor supporterskara. Och vi gör en bra insats tycker jag och visar att vi kan. Sedan känns det som det fanns ännu mer också. Vi hade nog kunnat våga ännu mer och klarat oss bra.

Ville utvecklar sitt resonemang och menar att de exempelvis hade kunnat pressa högre och att det hade varit intressant att veta hur matchen hade gått om de vågat mer framåt. Men han menar att det även hade kunnat blivit sämre såklart.

Vad är skillnaden mellan lagen i en sådan här match?

-Alltså, de är ju lite bättre på det mesta. De är lite snabbare, lite starkare, lite bollskickligare, och har lite bättre spelförståelse.

Matchen mot Hammarby gav spelarna en mental boost, så mycket är säkert. Nu hoppas vi att de kan ta med sig den in hösten, för det är många poäng kvar att spela om.

Text: Henrik Pettersson – Foto: Peter Scott